Když nemáte žampiony, dejte tam jiného houby, když nemáte žádné houby, tak tam nedávejte nic. Tato věta se vryla do paměti. Její autor, Jirka Babica, se stal jedním z pojmů českého televizního vaření. Jedni ho mají rádi a jiní ho zatracují. Málokdy se najde někdo, koho by toto jméno nechávalo zcela chladným. Jeho tipy a nápady ale mohou být i inspirací. Zkusit můžete například pravý a poctivý český bramborák.
Poctivý bramborák
Česká klasika, na kterou má každý svůj vlastní recept. Kdo by si ho nepamatoval z dětství, kdy mizel z talíře, ještě než babička připravila další. Charakteristické pro něj jsou především mastné prsty. Nejedná se ale pouze o českou specialitu, v různých obměnách ho najdeme v celé střední Evropě. Svou variantu mohou představit v Maďarsku, Německu a ve většině slovanských národů. V bramboráku by samozřejmě neměly chybět brambory, česnek, majoránka, mouka a vejce. Různými obměnami je přidání uzeného masa nebo kysaného zelí.
Smažte nebo pečte
Když se řekne bramborák, automaticky se vám vybaví mastné ruce. Smažení je také nejčastější a nejtypičtější způsob přípravy. Pokud chcete dodržet tradice, připravujte ho na sádle, to dodá celému jídlu charakteristickou chuť a zabrání případnému přepálení tuku. Můžete sáhnout také po rostlinném oleji, ten by neměl mít příliš výraznou chuť. Je také výhodnější v případě, že se chystáte jíst bramboráky studené. Pokud je chcete ihned servírovat, sádlu se nic nevyrovná. V poslední době narazíte i na bramboráky z trouby. Typická chuť brambor, česneku a majoránky je zachovaná, ale smaženému pokrmu se nevyrovnají. Tuk je zkrátka nositelem chuti.
Bramboráky lidového kuchaře
Recept na cmundu podle Jirky Babici se přípravou tolik neliší od verze, kterou jistě znáte. Pokud ho ale zkusíte, určitě neprohloupíte. Ozvláštnit ho můžete i nápadem na servírování. A jak na to?
- 8 brambor
- 1 cibule
- 1 šálek hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
- olej nebo sádlo na smažení
Na hrubém struhadle nastrouhejte nejprve brambory, vymačkejte z nich přebytečnou šťávu. Poté nastrouhejte cibuli, rozklepněte vejce, osolte a zaprašte moukou. Vše smíchejte. Těsto by mělo být lekce tekuté, aby se dobře lilo na pánev. Hotový bramborák má být křupavý, ale nesmí být černý. Jako tip Babica doporučuje servírovat s uzenými matjesy a zakysanou smetanou.
Nebojte se ani Babicovi sladké verze bramboráků, v receptu stačí vynechat pouze cibuli. Hotovou cmundu pocukrujete a servírujete s jablečným pyré.
Tipy pro skvělý výsledek
Aby váš výsledek byl co nejlepší, držte se několika rad. Pro přípravu cmundy sáhněte po bramborách typu C, jsou škrobovité a těsto se z nich vždy povede. Brambory, po nastrouhání a před promícháním se zbytkem ingrediencí, vymačkejte. Zbavíte je přebytečné vody. Pokud máte více času, nechte ji odstát, slijte a škrob, který se usadil na dně, vraťte opět do směsi, bude křehčí.
Foto: Shutterstock
Česnek tam chybí nedopatřením? Jestli ne, tak to není bramborák, ale jen placka z brambor!