Bramboráky podle Pohlreicha. Šéf dělá ty vůbec nejlepší, oproti ostatním nesrovnatelné

Základní těsto na bramboráky je jednoduché, proto je s podivem, kolik nejrůznějších variací nalezneme. Téměř každá rodina vyznává jiný poměr základních surovin, někteří si upravili i postup přípravy nebo smažení. Seznamte se s tím, jak připravuje bramboráky Z. Pohlreich.

Chutný bramborák

Na výrobu bramboráku potřebujete poměrně málo surovin, nákup pořídíte za pár drobných. Přestože se jedná o levné jídlo, rozhodně to neznamená, že byste chuťově strádali. Bramborák patří mezi nejoblíbenější přílohy, chuťovky i hlavní jídla. Vyhněte se obloukem polotovarům a připravte si lahůdku doma tak, jak ji připravuje šéf Zdeněk Pohlreich.

Brambory na bramborák

Dobrý bramborák určitě nepřipravíte z brambor, které prošly nevhodným skladováním. Brambory nesmějí být naklíčené, nazelenalé nebo přemrzlé. Na bramboráky vybírejte brambory označené jako varný typ C. Mají vysoký obsah škrobu. Škrob působí jako pojivo, bramboráky se méně trhají a budou křupavější. Brambory typu C se hodí i na bramborové těsto. Pro smažení použijte dostatečné množství sádla.

Bramboráky podle Zdeňka Pohlreicha

Bramboráky připravíte ze syrových brambor, důležité je jemné strouhání. Přidává se hladká mouka, vejce, mléko. Směs ochutíte česnekem, majoránkou solí a pepřem. Nic víc není do těsta třeba.

Foto: Shutterstock

Po nastrouhání vymačkejte z brambor škrob a brambory důkladně osolte. Znovu vymačkejte škrob a zasypejte hladkou moukou. Mléko používejte až v případě, že je těsto příliš husté. V těstě by měla vyniknout struktura strouhaných brambor. Těsto nemá být řídké. Česnek a majoránku přidávejte až těsně před smažením, dochucení proveďte až po první usmažené placce. Při smažení musí jednotlivé bramborové placky plavat. Těsto na bramboráky nikdy neskladujte, vždy celou dávku usmažte.

Sto chutí bramboráků

Jakmile se naučíte základní těsto, můžete přidávat sýr, tvarůžky, slaninu, uzené maso nebo je připravovat plněné s masovou směsí. Bramboráky jsou sytou večeří, ale chutnají i studené, můžete si je připravit jako svačinku na výlet.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments