Znáte někoho, kdo nemá rád bramboráky? Je to úžasná dobrota, kterou oceňují vegetariáni i masožravci. Navíc to není finančně náročné jídlo. Na přípravu už ale trošku náročnější je. Málokomu se chtějí chystat k večeři, když se vrátí unavený z práce. Všechno to krouhání, škrábání a smažení přece jen nějaký čas zabere.
A právě smažení může být kamenem úrazu. I když jsou bramboráky chuťově famózní, jsou mastné. A mastná jídla někomu vyhovují, ale je mezi námi spousta těch, kteří se jim vyhýbají. Někomu vadí, že nejsou zdravá, jinému je po nich těžko, dalšího třeba pálí žáha. A odsátí ubrouskem úplně nepomáhá.
Přivítali byste vychytávku, která bramborákům zabrání nasát tuk?
Spraví to panák vodky
Přidejte do těsta alkohol! Třeba vodku, která nemá žádnou chuť. Nemusíte se bát, alkohol se smažením odpaří, ale zabrání tuku vpít se do brambor. Udrží ho v uctivé vzdálenosti. Navíc ho postačí jen trocha. Na 1 kilo brambor pouze ½ lžičky alkoholu. Je to zanedbatelné množství, které nebude vadit dětem a bezpečně je mohou sníst i řidiči před jízdou.
Málo tuku a malé placky
Také nedávejte na pánev příliš mnoho oleje nebo sádla. Čím méně tuku dáte, tím méně ho má šanci proniknout do těsta. V tomto případě ale musíte použít nepřilnavou pánev, jinak se vám k ní bude těsto přichytávat.
Dělejte menší bramboráky. Malá placka bude rychleji hotová a nebude muset v oleji ležet příliš dlouho. Samozřejmě se po usmažení doporučuje odsávat z bramboráků tuk papírovými utěrkami. Vzhledem k tomu, že na každý bramborák musíte použít novou vrstvu, může jejich spotřeba být opravdu enormní.
Zkuste lněné semínko a vločky
Pokud chcete bramboráky ještě o něco zdravější, nahraďte mouku do těsta alespoň zčásti ovesnými vločkami. Krásně vpijí přebytečnou vodu z brambor a mají i významný pojivý efekt.
Nahradit dokáží i vajíčko, které má většinou také za úkol držet suroviny pohromadě. Vegetariáni ale mohou místo vejce použít lněné semínko. Smícháním 1 polévkové lžíce mletého semínka se 3 lžícemi vody získáte krémovitou hmotu, která je rozkvedlanému vajíčku velmi podobná.
Dobrá je uzenina, soda i cibule
Samozřejmě záleží na chuti každého, jaké ingredience použije. Někdo přidává do bramboráků uzeninu, jinému tam nechutná. Někdo vmíchá jedlou sodu, aby byly placky vláčnější, jiný do těsta strouhá syrovou cibuli. Důležité ale je používat brambory varného typu C, které jsou nejméně vodnaté a nejvhodnější do těst.
Foto: Shutterstock