Brambory obsahují nebezpečný jed. Před vařením vždy zkontrolujte, zda jsou ty vaše jedlé, je na to trik

Zřejmě jen těžko bychom v České republice hledali oblíbenější zeleninu, než jsou brambory. Důvodem je především jejich nutriční složení a skutečnost, že se z nich dají připravovat nejrůznější chutná jídla. Mnoho z nich si bez brambor vůbec nedokážeme představit, byť je jako přílohu máme ve zvyku podceňovat.

Solanin brambory chrání, ale lidem škodí

Ostatně, o brambory bychom se měli zajímat v mnohem větší míře, než běžně činíme. Kromě svých pozitivních stránek mají totiž také některé negativní. V určité fázi totiž mohou obsahovat nebezpečný jed. A tehdy byste je rozhodně konzumovat neměli, protože se můžete jednoduše otrávit nebo alespoň přiotrávit. Poznáte, jaký brambor je jedlý?

Zdravé hlízy mají bílou nebo žlutou barvu. Skladujete brambory na teplém a slunném místě? Po nějaké době začnou hlízy rašit nebo se na nich objeví zelené skvrny. Tak se projevuje nárůst solaninu – organické sloučeniny patřící do skupiny steroidních glykoalkaloidů, jejichž úkolem je chránit rostlinu proti škůdci a chorobami. 

Zelené skvrny na bramborách jsou špatným znamením. Takové nejezte. / Foto: Shutterstock

Naklíčené a zelené brambory nejezte

Solanin je přítomen ve všech částech brambor, ale největší hrozbou pro naše zdraví je jeho vysoká koncentrace v hlíze, kterou s chutí jíme v různých podobách. Pokud si všimnete zelené barvy na bramboře, je nejlepší se jí zbavit nebo alespoň vyříznout tuto část. Nedoporučujeme ani konzumovat brambory, které již naklíčily. Účinky otravy solaninem mohou být velmi nepříjemné.

K vážné otravě těla stačí sníst pár zelených brambor. První příznaky se objevují několik hodin po konzumaci. Mezi příznaky otravy patří zvracení, nevolnost, mdloby, průjem a horečka. Při těžší otravě solaninem, kdy je jeho vysoká koncentrace v krvi dlouhodobě udržována, se rozvíjí tachykardie (zrychlený tep), poruchy dýchání, ledvin, křeče, poškození nervové soustavy a kóma. V extrémních případech, zejména u podvyživených lidí, může otrava solaninem způsobit smrt.

Foto: Shutterstock, zdroj: Medical News Today

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří
Jiří
2 let

Mluvil na ČRo

Jiří
Jiří
2 let

Jednou nějaký chytrý pán mluvil o tom jedu v bramborách asi takhle.:Museli byste sníst celý vagon brambor, aby se Vám něco stalo(jestli smrt, to už si nepamatuji)

Stanley
Stanley
2 let

Já, tedy, nevím. Zelené brambory mají hnusnou chuť, syrové vyloženě trpkou a vařené také nic moc, takže by to dobrovolně nikdo nejedl. Ale naklíčené, zvláště na jaře, kdy už jsou scvrklé a musí se vymotávat z do sebe zamotaných klů, ty se oškrábou, uvaří a normálně jedí a ještě jsem za svých 63 let ani náznak otravy nepocítil. Ale, pochopitelně, že to chce místo, kde klíčí, vydloubnout, jinak bycto ponuvaření nactom místě bylo černé.