Hospodyňky už si na celou řadu nepříjemností v kuchyni zvykly tak, že je považují za zcela normální. Přitom jde spousta věcí udělat mnohem jednodušeji, než jsme se to naučili v dětství. Stačí znát pár dobrých triků a vaření půjde od ruky mnohem lépe a rychleji. Co třeba takové loupání brambor?
Brambory vařené ve slupce – trápení s loupáním
Když vaříte brambory jen tak pro běžný rodinný oběd, asi nad tím, že by šly oloupat rychleji, moc nepřemýšlíte. Když ale děláte třeba bramborový salát na Vánoce nebo připravujete pokrmy pro větší množství lidí, už se hodí znát triky, jak brambory rychle zbavit slupky.
Jde to totiž i bez škrabky a nože, dokonce i bez toho, aby se vám slupka lepila na ruce a její části zůstávaly na bramborách.
Před vařením slupku nařízněte
Trik spočívá v tom, že před vařením slupku u každého bramboru naříznete. Jemně zapíchněte nůž zhruba doprostřed bramboru a dokola jím celý brambor obkružte. Potom je dejte vařit tak, jak jste zvyklí.
Když je vytáhnete z vody, stačí uchopit brambor do obou rukou za oba konce a mírně na ni zatlačit. Sama vyskočí ze slupky a vám zůstane v každé ruce polovina slupky a před vámi bude krásně a čistě oloupaná brambora. Hotovo je za pár vteřin, u celého hrnce brambor už vám to v součtu může hodit pořádnou úsporu času oproti tomu, kdybyste brambory zdlouhavě loupali a pálili si u toho prsty.
Jestli se vám tenhle trik zatím nedaří, zkuste brambory prudce zchladit. Rozdíl teplot ještě umocní jednoduché odlepení slupky.
Trik vhodný především pro děti
Tenhle tip můžete využít kromě případů, kdy vaříte pro větší množství lidí, třeba ve chvíli, kdy chcete, aby vám v kuchyni pomáhaly děti. Jestli se jim bojíte svěřit do ruky nůž nebo škrabku, aby si při práci neublížily, je využití tohoto snadného postupu sloupnutí slupky naprosto ideální.
Foto: Shutterstock, zdroj: Myrecipes
Ne, na všechno se hodí brambory vařené ve slupce. Chtělo by to, nastudovat si nějaké recepty a pak by bylo jasno. Ach jo.😖