Taky vás někdy štve, že musíte na uvaření brambor čekat 20 minut? Naštěstí existuje jeden zázračný způsob, jak brambory výrazně popohnat.
Brambory z mikrovlnky už za 7 minut
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a vložíme do igelitového sáčku (pevný, uzavíratelný) společně se solí a oblíbeným kořením. Zalijeme pár lžičkami vody. Potom sáček propíchneme na pár místech vidličkou, aby mohla unikat pára. Tento balíček vložíme do mikrovlnné trouby, kterou zapneme na plný výkon. Brambory „vaříme“ 7-8 minut.
Brambory z papiňáku
Pomoct může také talkový hrnec. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky cca 0,5 cm široké. V tlakovém hrnci rozehřejeme dva plátky másla, přidáme brambory, osolíme, okmínujeme a důkladně promícháme tak, aby brambory byly v másle obalené. Hrnec zavřeme a dáme vařit na střední plamen. Jakmile uslyšíme syčení, ztlumíme na nejnižší plamen a necháme vařit dalších 5 minut. Nakonec hrnec odstavíme a necháme zavřený, dokud neuvolní pojistku.
Malé kousky a horká voda
Na čím menší kousky brambory nakrájíte, tím rychleji se uvaří. Zároveň zapomeňte na to, že brambory vhodíte do studené vody a tu pak budete ohřívat až na plotně, tím byste dobu vaření značně prodloužili. Vodu si předvařte v rychlovarné konvici.
Připravte si brambory dopředu
Pokud víte, že například následující den odněkud přijdete a budete spěchat s obědem, tak si brambory nachystejte. Buď je prostě uvařte den předem a v den D ohřejte v mikrovlnce, pro jednou se nic nestane. Nebo je alespoň oloupejte, nakrájejte, ponořte do studené vody a umístěte na noc do lednice. Následující den už jen slijete starou vodu, zalijete vodou čerstvou horkou z rychlovarné konvice a vaříte. Přípravou dopředu ušetříte minimálně 10 minut.
Foto: Shutterstock