Cena piva plošně stoupá. Zdražení se nelze vyhnout

Přibývá případů, kdy se lidé u kasy v obchodě diví, na kolik, že jim jejich nákup vychází. Často mají pár věcí na dně nákupního košíku a přitom už platí třeba dva nebo tři tisíce korun. Špatně to snáší i některé prodavačky, protože vidí frustraci zákazníků, a tak se jim za ceny omlouvají, jakkoliv ony za ně ani v nejmenším nemohou.

Dobré časy jsou pryč

V Česku dlouho platilo, že pivo je jedním z nejlevnějších nápojů vůbec. Vždyť v restauraci často půllitr stál méně než třetinka vody. Tyhle doby jsou ale bohužel pryč. Dnes dáte za pivo v hospodě minimálně padesát korun, spíše více. Prémiová plzeň se pak pohybuje už kolem šedesáti korun. Restauratéři přitom hlásí, že ceny pitiva půjdou ještě nahoru.

Navíc se k nim přidávají i samotné pivovary, které se dlouhodobě snažily držet cenu piva níže, protože si jsou dobře vědomy toho, že s každým zdražením klesá i vypitý objem. Ty tam jsou doby, kdy lidé chodili do restaurace třeba na deset kousků několikrát týdně. To si dnes nemůže nikdo dovolit. Pivaři se ve velkém přesunuli do domácího prostředí, případně na zahrady a do garáží, kde si dopřávají se sousedy.

Nová vlna zdražování piva ale dožene i je. Pivovary totiž oznámily v podstatě plošné zdražení, a to nejen točeného, ale především lahvového piva. Možná už jste si všimli, že pivo zdaleka nechodí tolik do akcí jako dříve. I to bylo vlastně svým způsobem zdražení, protože Češi byli zvyklí si tento nápoj ve slevách kupovat.

Foto: Shutterstock

Zdražení se nevyhnete

Ale kromě toho, že akcí je skutečně pomálu a nejsou příliš výrazné, ještě se zdraží. Plzeňský prazdroj informoval o tom, že cenu piva zvýší v průměru o osm procent. Je přitom otázkou, jak si to přeberou obchody. Ty si zvykly ke zdražení výrobců přidávat ještě svojí přirážku a je tak možné, že piva zdraží více než o deset procent.

Pokud si říkáte, že se vyhnete produkci Prazdroje, kam nepatří jen plzeň, ale třeba i kozel nebo gambrinus, budete mít smůlu. Na oznámení největšího pivovaru reagovali i ostatní, jako například Budějovický Budvar, Staropramen nebo Primátor. Také oni citelně podraží. Vše je pochopitelně načasováno na předvánoční sezónu, kdy jsou lidé ochotni přeci jen více utrácet a je tak pravděpodobnější, že si na nové ceny zvyknou.

Rána pro rozpočty bezpočtu domácností to ale bude zcela určitě. Češi mají ve zvyku tuto svou potravinu konzumovat ve velkém. Pokud si někdo dá po práci každý den dva tři kousky, což je naprostý standard, měsíčně si připlatí už slušnou částku.

Foto: Shutterstock

Autor: Petr Vavrenka

Redaktor magazínu AAzdravi.cz. Vystudoval VŠE a publikační činnosti se věnuje od roku 2005 v médiích jako MF DNES, ČT24 nebo Koktejl.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Václav
Václav
2 let

No to je zas odpad, čteš po sobě cos to vyplodil, ne – tak si běž nafackovat , vem nářadí a běž dělat prospěšnou práci. Slyšel jsem něco o omezování dementních zpráv, už aby to bylo