Už jste ochutnali skvělý máslový koláč? Jde o recept, který není ani zdravý, ani dietní, a navíc obsahuje mnoho cukru. Existuje mnoho variant tohoto koláče. Ačkoliv je velice dobrý, nepekl se všude, a to i z důvodu, že na jeden koláč padla celá kostka másla. Co budeme potřebovat a jak si připravíme tento famózní máslový koláč?
Co budeme potřebovat?
Ingredience na těsto:
- 600 g hladké mouky
- 380 – 400 g mléka
- 40 g změklého másla
- 40 g cukru
- ½ lžičky citronové kůry
- Slánek
Ingredience na slánek:
- 6 g soli
- 60 g vody
- 8 – 10 g čerstvého droždí
Ingredience na posypku:
- 210 g másla
- 210 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 balíček mandlí
Slánek
Nejprve si připravte slánek. Připravte si sklenici, nechte v ní odstát vodu a nechte rozpustit sůl. Pak přidejte droždí a důkladně rozmíchejte. Připravenou tekutinu uzavřete a odložte na 4 – 6 hodin do lednice. V případě potřeby vydrží v lednici i několik dní.
Připravte si těsto
Do mísy nalijte slánek, mléko a přisypte cukr. Prošlehejte a přisypte mouku s citronovou kůrou. Ideální je těsto připravovat v robotu a nechat 10 – 15 minut na program hnětení, nejprve na nízký a pak na vyšší stupeň. Pak přidejte změklé máslo, a nechte dalších 5 – 10 minut zpracovávat. Získáte hladké a vláčné těsto. Přendejte těsto nechte kynout asi dvě hodiny, mělo by za tu dobu zdvojnásobit objem.
Nakonec posypka
Během kynutí si připravte máslo. Nakrájejte asi na 14 kvádrů, ty přepůlíte a rozdělíte na kostičky. Pak je dejte zpátky do chladu, aby nezměkly. Mezitím máslem vymažte hlubší plech, a vy klopíte do něj vykynuté těsto. Lehce ho rozetřete po plechu a nechte ho ještě asi hodinu kynout. Než ho vložíte do trouby, zapíchejte do něj rovnoměrně kousky másla, celý posypte cukrem a plátky mandlí. Následně zbývá už jen upéct – stačí na 180 °C cca 30 minut. Sladký máslový koláč máte hotový a stačí jen počkat, než vychladne!
Foto: Shutterstock