Bylinky na trávení. Nebude vám těžko, ani když to s jídlem přeženete

Existuje mnoho bylinek, které dokážou pomoct našemu trávení. Často se přidávají do jídla, u kterého očekáváme, že by mohlo způsobit trávící potíže. Například v případě luštěnin přidáváme kmín, bazalku, římský kmín – řídíme se chutí i typem luštěnin, aby nás nenadýmaly. Maso na grilování také připravujeme ve směsi, která často obsahuje koření napomáhající trávení. Kromě toho, že se bylinky přidávají do jídla při přípravě, tak si z nich můžete připravit čaj nebo odvar.

Perfektně fungují hořké bylinky

Hořké bylinky jsou známé svými účinky na trávení. Napomáhají produkci žluči, ale pomáhají i při náhlých střevních problémech nebo v případě nechutenství. Jaké mezi nimi vynikají?

  • Smetánka lékařská
  • Yzop
  • Pelyněk
  • Hořec žlutý

Například smetánka lékařská, kterou známe jako pampelišku, se podává nejen při trávících potížích, ale i při zhoršené funkci žlučníku a jater. Pokud přidáváte do jídle pelyněk nebo yzop, stačí poměrně malé množství – jinak by byl výsledný pokrm příliš hořký.

 Pampelišky smetánky jsou doporučovány zejména při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech. Pozitivní účinky mají ale i na trávicí soustavu. Lze je užívat při žaludečních poruchách, ale také při nechutenství a zácpě. / Foto: Shutterstock

Zázvor a kurkuma

Ačkoliv toto orientální koření máme spojeno s jinými účinky, je vhodné i v případě trávících problémů. Obě koření mají protizánětlivé účinky a léčí jak nachlazení, tak i zánětlivé onemocnění střev.

Rozmarýn, máta nebo kopr

Jsou i zcela běžné bylinky, které používáte v kuchyni velmi často a ani by vás nenapadlo, že mohou pomoci v případě problémů s trávením. Voňavá máta podporuje činnost jater a kopr je zase uklidňující bylinka, která pomůže na kvalitní spánek, ale zároveň pomáhá na koliku a křeče.

Užívejte bylinky s rozmyslem

Jako prevence vám stačí používat je v kuchyni, v případě problémů se naopak vyplatí sáhnout po bylinkových čajích. Pokud je používáte v kuchyni, pozor na množství, abyste chuť masa nepřebili hořkou bylinkou. Špetkou nic nezkazíte, a naopak můžete předejít větším problémům s trávením.

Foto: Shutterstock, zdroj: Evening Standard, Motherearthliving

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments