Jak si připravit těstoviny na italský způsob? Právě v Itálii je vaření těstovin jistým druhem umění, které umí vyzdvihnout plný potenciál těchto potravin. Čeho se vyvarovat?
Nevynechávejte sůl
Voda na těstoviny musí být slaná jako moře. Sůl zamezí vzniku oslizlé konzistence. Rozhodně s ní proto nešetřete a přidávejte ji do vařící vody ještě předtím, než do hrnce dáte těstoviny.
Zvolte správný hrnec
Lepivé těstoviny vznikají v malém hrnci. Když přidáte mnoho těstovin do malého množství vody, snížíte rychle její teplotu a voda se vrátí k varu mnohem později. Těstoviny na dně budou rozvařené a nalepí se na sebe. Musí volně plavat. Na jeden litr vody připadá 100 gramů těstovin.
Vařte bez tuku
Olivový olej do vody na těstoviny nepatří. Těstoviny by byly klouzavé a omáčka by na nich nedržela. Příliš mnoho tuku přebije jejich přirozenou chuť. Tuk k těstovinám přidávejte na konci po dovaření, třeba kousek vychladlého másla, ze kterého při míchání vznikne jemná emulze.
Ochutnávejte
Při vaření pravidelně ochutnávejte. Nespoléhejte se na návody na zadní straně balení. Výsledkem striktního dodržování uvedených časů jsou nedovařené nebo převařené těstoviny.
Pravidelné míchejte
Pokud nechcete dohromady slepené těstoviny, musíte je míchat. Když se voda v hrnci začne vařit, vmíchávejte těstoviny postupně. Zabráníte tomu, že některé zůstanou ležet na dně a rozvaří se.
Těstoviny neomývejte
Po uvaření těstovin je neomývejte čistou vodou, jinak přijdou o část škrobu na povrchu, omáčka se na nich neudrží a steče. Jejich chuťovému potenciálu hodně uškodíte.
Servírujte ihned
Těstoviny by měly být servírovány ihned po uvaření, jinak ztratí velkou část chuti i konzistence. Škrobovitá a slaná voda z těstovin může po přidání pár lžic do omáčky zvýraznit její chuť a zajistí její lepší přilnavost k těstovinám. Pak si na jídle lépe pochutnáte.
Foto: Shutterstock, zdroj: Mirror