Cereálie mnoho lidí považuje za zdravou a chutnou snídani. V přesvědčení, že jsou křupky do mléka ideální volbou pro první jídlo dne, je povzbuzují nejen reklamy, ale i samotní prodejci, kteří hrdě hlásají, že jsou plné důležitých vitamínů a dalších látek, které jsou pro naše tělo prospěšné. Jsou ale cereálie opravdu vhodnou snídaní?
Cereálie obsahují velké množství cukru
Možná i vy na cereálie pohlížíte jako na zdravou pochoutku, kterou můžete s klidným svědomím zařadit do svého jídelníčku. Napadlo vás ale někdy zamyslet se nad tím, že v sobě obsahují poměrně vysoký obsah přidaného cukru? Možná by se stačilo podívat na zadní stranu obalu, kde byste se dočetli, kolik gramů cukru dané křupky vlastně obsahují…
Většina cereálií je vyrobená z obilovin, které jsou samy o sobě docela kalorické. Připočítáte-li k tomu ještě cukr, který se do lupínků přidává navíc, máte před sebou rázem kalorickou bombu. A to ještě nemluvíme o sušeném ovoci nebo kouscích čokolády, které řada cereálií obsahuje.
Při výběru cereálií přemýšlejte
V tomto případě nutno dodat, že nejsou cereálie jako cereálie. Do tohoto sortimentu mnozí z nás zahrnují nejen kukuřičné lupínky, ale i kakaové či čokoládové křupky, jiní do nich počítají i tzv. plněné polštářky, jež mnoho rodičů s úsměvem na tváři dopřává svým ratolestem.
Co když vám ale řekneme, že například na 100 g těchto plněných polštářků připadají až tři polévkové lžíce cukru? Stále byste tuhle sladkou bombu dopřáli svým dětem nebo sami sobě?
S konzumací cereálií to nepřehánějte
Pokud víte, že si tuhle sladkou dobrotu zkrátka nedokážete odepřít, alespoň to s její konzumací nepřehánějte. Nadměrná konzumace podobných výrobků by vám mohla způsobit problémy s váhou. Pokud vám můžeme doporučit, raději si vybírejte zdravější verze lupínků a nepřekračujte doporučenou denní dávku – ta představuje cca 30 gramů, což je asi o třetinu méně, nežli kolik si většina z nás běžně bez naprostého rozmýšlení nasype do své snídaňové misky.