Pravdou je, že červená řepa, respektive její chuť, lidi rozděluje. Zejména v mládí, kdy ještě nedocením její skvělé vlastnosti pro zdraví, je poměrně snadné si ji znechutit na celý život. To by ale byla velká škoda. Jistě, červená řepa má specifickou chuť, ale rozhodně nejde říct, že by nebyla dobrá. Podobně jako k mnoha potravinám je jen třeba se k ní “projíst”. A k tomu samozřejmě těžit z příznivých účinků této sytě červené až fialové zeleniny.
Zdroj minerálů a zásaditosti
Červená řepa představuje bohatý a těžko nahraditelný zdroj mnoha důležitých minerálů, mezi něž patří především draslík, hořčík, zinek, jód, mangan a selen. Tím to ale zdaleka nekončí. Obsahuje totiž také kyselinu listovou a nemalé nožství vitamínů C a E. Vzhledem k tomu, že červená řepa patří mezi nejzásaditější přírodní potraviny, dokáže skvěle neutralizovat kyselé prostředí v těle.
Velmi pozitivní účinky na zdraví
Pravidelná konzumace červená řepy může významně zlepšit vaše celkové zdraví. Kombinací látek, které obsahuje, totiž přispívá k následujícímu:
- Ulevuje při zácpě,
- zlepšuje zrak,
- celkově zlepšuje imunitu a chrání tělo před rozvojem nádorových onemocnění,
- aktivuje tvorbu červených krvinek,
- zpevňuje cévní stěny,
- snižuje krevní tlak,
- vrací lesk vlasům a pleti,
- pomáhá vylučovat toxické látky z těla,
- podporuje činnost žlučníku a žaludku.
Není to žádná věda
Lidé často přemýšlí, jak by prospěli svému zdraví a snadno naskakují na reklamy nejrůznějších doplňků stravy, případně se poohlížejí po exotických takzvaných superpotravinách, které jim ale ve výsledku přinesou jen velmi málo nebo nic.
Červená řepa je určena ke konzumaci v našich klimatických podmínkách a není žádný problém ji vypěstovat. Daří se jí v jakékoliv půdě,a to dokonce i v jílu. Vystačí si jen s pravidelným kypřením a počátečním zaléváním. Po sklizni se pro skladování nejlépe hodí sklep. Dlouhou dobu ale vydrží také v lednici.
Konzumace na mnoho způsobů
Mnozí považují červenou řepu za pochoutku. A skutečně – s její pomocí lze docílit mnoha zajímavých pokrmů. Konzumovat ji můžete v syrové, vařené i pečené podobě. Po tepelném upravení lze snadno oloupat. I v případě pečení v alobalu si uchovává veškeré šťávy a může posloužit jako vynikající odlehčená příloha k masu. Výborné jsou také saláty, například s kozím sýrem. Řepu stačí jen trochu pokapat olivovým olejem, případně dochutit česnekem a bylinkami. Velké oblibě se v poslední době těší také smoothie z červené řepy.
Foto: Pixabay.com