Červený nápoj, který srazí cukr v krvi do několika hodin. A ještě si pochutnáte

Čím déle ponecháte cukrovku neléčenou, tím horší budou důsledky pro vaše zdraví. V každém případě byste se měli poradit s lékařem a v případě potřeby nasadit inzulín. Ne vždy je ale třeba sahat k metodám tohoto kalibru. V řadě případů stačí upravit jídelníček a zařadit do něj jak potraviny s nízkým glykemickým indexem, tak i takové věci, které dokáží cukr v krvi regulovat.

Jednoznačný efekt

Případů cukrovky druhého typu bohužel neustále přibývá a nezdá se, že by se trend v případě této civilizační choroby měl v nejbližších letech otočit. Dobrou zprávou nicméně je, že cukrovce lze předcházet preventivními opatřeními. Ta se pochopitelně týkají toho, udržovat cukr v krvi pod kontrolou, což se vlastně příliš neliší od toho, kdy už diabetes vypukne. Dobrou zprávou je, že existuje chutný nápoj, který dokáže srazit krevní cukr do několika hodin od požití.

Jak ukazuje studie publikovaná v časopise Food and Function, velmi příznivý efekt na cukr v krvi mají jahody ve formě jahodového džusu. Výzkumu se účastnilo několik dobrovolníků s nadváhou, kteří dostali za úkol vypít jahodový džus ve třech samostatných časových intervalech.

Účastníci studie vypili nápoj dvě hodiny před jídlem, následně pak se samotným jídlem a dvě hodiny po jídle. Zjistilo se, že ti, kdo jahodový džus vypili dvě hodiny před jídlem, měli výrazně nižší hladinu krevního cukru po dobu deseti hodin, a to v porovnání s těmi, kdo si dali tento drink spolu s jídlem.

Foto: Shutterstock

Velmi účinné antioxidanty

Vědci se domnívají, že jahody mohou v tomto případě fungovat tak, že vylepší signály inzulinu a odstraní glukózu z krevního oběhu. Ta se přesune do buněk, kde se promění v energii. “Tato studie dokazuje, že jahody mají důležitou roli v kontrole cukru a zároveň snižují zánětlivé účinky moderních potravin,” uvádí studie. “Velké výhody se pojí zejména s tím, když jsou jahody konzumovány před jídlem.

Jahody obsahují velké množství základních výživových látek, včetně jedinečného mixu antioxidantů známých jako antokyany. Ty propůjčují ovoci jeho barvu a již několik předchozích studií deklarovalo jejich preventivní účinky na cukrovku druhého typu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Food and Function

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments