Pakliže trpíte cukrovkou druhého typu, musíte mít na paměti, že váš cukr v krvi může kdykoliv vystoupat na nebezpečné hodnoty. To je dáno tím, že hlavní mechanismus regulující glukózu, tedy krevní cukr, nefunguje správně. Za normálních okolností by se o to postaral hormon inzulin. Ovšem při cukrovce je omezena jeho produkce, případně ho tělo nedokáže správně vstřebávat. Proto je třeba hledat alternativní metody, jak cukr v krvi případně snížit.
Mírní hladinu glukózy
Zásadní je mít pod kontrolou konzumaci sacharidů. Ty mají totiž vysoký glykemický index a velmi rychle se promění právě na glukózu. Mohou tak snadno vystřelit krevní cukr do nepřijatelných hodnot.
Podle nového výzkumu však tento efekt můžete omezit, a to vypitím tomatového džusu předtím, než si dáte jídlo bohatší na sacharidy. Rajčatový džus má totiž zmírňující efekt na hladinu cukru v krvi.
Byla provedena studie, ve které byli dobrovolníci rozděleni do tří skupin. Všechny dostávali po tři dny v devět hodin dopoledne a v jednu hodinu odpoledne 200 gramů rýže. Lišili se však v tom, co si dali 30 minut předtím. Jedna skupina vypila 200 gramů rajčatového džusu, druhá dostala rajče a třetí jen vodu.
Jednoznačný efekt
Koncentrace cukru v krvi byla měřena ihned po konzumaci snídaně a obědu a následně pak po 30, 45, 60, 90, 150 a 210 minutách.
Ukázalo se, že krevní cukr po 60 a 90 minutých po konzumaci jídla, jemuž předcházel rajčatový džus, byl výrazně nižší než u těch, kdo dostávali pouze vodu.
“Vypití tomatového džusu půl hodiny před konzumací sacharidů mírní koncentraci krevního cukru, přestože celkové množství energie a sacharidů v džusu je vyšší než ve vodě,” uvádí studie.
Obecně však platí, že lidé s cukrovkou by se měli vyhýbat pokrmům s vysokým glykemickým indexem. Mohou si tak velmi snadno rozkolísat hladinu glukózy a přivodit si vážné zdravotní důsledky.
Foto: Shutterstock, zdroj: NIH