Když se používání mrazáků široce rozšířilo mezi běžnou veřejnost, byla to pro hospodyňky velká úleva – najednou nemusely pořád dokola shánět čerstvé maso, ale mohly kdykoli sáhnout do zamrazených zásob. Tenhle vynález je jeden z těch, který lidstvu rozhodně prospěl – ale je třeba ho umět správně využívat.
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku?
Přestože zamrazené jídlo vydrží poměrně dost dlouho, přece jen byste neměli riskovat a nechávat ho v mrazáku roky. Tím spíš se to týká masa. Ideální je, pokud zmražené maso zpracujete do dvou měsíců od chvíle, kdy jste ho do mrazáku vložili, nejdéle však do půl roku.
Svou roli hraje také otázka, jestli jste maso zmrazovali sami, nebo ho koupili již zmražené. Pokud jste si ho totiž již koupili ve zmraženém stavu, nevíte, jak dlouho už bylo zmražené a kolikrát během svého „života“ povolilo a bylo znovu zamrazeno. Takové maso byste tedy měli spotřebovat co nejdříve.
Mikrovlnka? Raději ne
Každý z nás to zná – potřebujeme rychle maso, které nám leží zmražené v mrazáku, a tak ho vytáhneme a vrazíme do mikrovlnné trouby. Do deseti minut je hotovo a můžeme s masem hned pracovat.
Není to však ideální způsob rozmrazování. Maso v mikrovlnné troubě pustí všechnu šťávu a navíc se často naruší jeho struktura, někdy se na něm dokonce objeví bílá „uvařená“ místa, která pak kazí chuť výslednému pokrmu.
Kdo si počká, ten se dočká
Proto je nejlepší rozmrazovat maso postupně. Vytáhněte ho z mrazáku třeba večer před tím, než ho budete používat, a nechte ho povolit – v ledničce anebo klidně venku na kuchyňské lince (pokud nemáte v kuchyni příliš velké teplo).
Potřebujete-li rozmrazení trochu urychlit, opláchněte maso vlažnou vodou nebo ho do napuštěné vody na chvíli položte. Voda, která je teplejší než maso, urychlí proces rozmrazení.
Rozmrazené maso spotřebujte hned
Jakmile maso jednou rozmrazíte, co nejrychleji ho všechno spotřebujte. Nečekejte s tím do dalších dnů a rozhodně nevracejte nějakou jeho část zpátky do mrazáku. Jednou rozmrazené maso je zkrátka potřeba hned zpracovat.
Foto: Shutterstock, zdroje: Goodhousekeeping, Masterclass