Češi mají při jídle velký zlozvyk, který jim zkrátí život. Když je vám přes 50 let, nesmíte to dělat

S vysokým krevním tlakem se potýká více než třetina české populace. A čím jsme starší, tím je větší pravděpodobnost, že se k ní budeme řadit také. Vysoký tlak má více příčin, ale než sáhneme po lécích, můžeme s ním zkusit bojovat pomocí takzvaných režimových opatření. Znamená to nekouřit, jíst více ovoce a zeleniny, dopřát tělu pohyb, nestresovat se a také méně solit.

Pryč s polotovary a fastfoody

Náš denní příjem soli by totiž měl být asi 5 g (cca 1 čajová lžička). Z údajů Českého statistického ústavu ale vyplývá, že jí průměrně zkonzumujeme až 3x tolik. Většinu tohoto množství přijmeme z průmyslově zpracovaných potravin a jen asi 25 % si jí přidáme do jídla sami. Řeč je samozřejmě o fastfoodech a různých polotovarech. Nebo o jídlech, která koupíme hotová a jak nám radí reklamy, stačí je už jen ohřát.

Co si možná ani neuvědomujeme, sůl je obsažená i v pečivu, sýrech nebo třeba nakládané zelenině. Omezit bychom ale měli i konzumaci uzenin. Nevýhodou soli je i to, že ničí chuťové buňky, které se vůči ní stávají časem rezistentní. Abychom tedy cítili její chuť, musíme postupem času dosolovat jídla na talíři stále více. Nadměrné solení navíc vede i k nežádoucí dehydrataci organismu.

Sůl zkracuje život

Přílišnou konzumací soli si můžete zkrátit průměrnou délku života o více než 2 roky. Lidé, kteří si ji přidávají do jídla nad doporučené množství, mají podle výzkumu uveřejněného v časopise European Heart Journal až o 28 % vyšší pravděpodobnost předčasného úmrtí. Stejný výzkum potvrdil, že vysoká konzumace draslíku, obsaženého v ovoci a zelenině, dokáže toto riziko významně snížit. Nadměrná konzumace soli vede jednoznačně k vysokému krevnímu tlaku a ten zase zvyšuje riziko srdečního infarktu a mrtvice. Neprospívá ale ani našim ledvinám.

Nahraďte ji bylinkami

Chcete-li tedy udělat něco pro své zdraví, hlídejte si množství soli, které sníte. Abyste nad ním měli větší kontrolu, je vhodné vařit si doma. Tak máte slánku pod větším dohledem. Chuť jídla navíc můžete místo soli vylepšit i různými bylinkami či kořením bez soli. Vhodný je například česnek, pepř, kmín nebo kopr. Často pomůže i zelenina nebo trocha citronové šťávy.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments