Spěch při vaření nebo úmysl? Co se stane po ponechání naběračky v hrnci během vaření nebo stydnutí polévky? Jedná se o nešvar, který může celý pokrm rychle pokazit. Vytahujte naběračku z hrnce.
Odkládání naběračky
Během vaření polévek nebo omáček mnoho lidí používá naběračku. Sbírají s ní pěnu nebo velké kusy koření, ochutnávají a míchají. Jen málokdo odkládá naběračku na talířek k opětovnému použití a mezitím vaří jídlo pod policí. Minimum lidí odloží naběračku po použití do myčky a pro servírování použije čistou.
Nasávání pachů
Ponechání naběračky ve vychladlém pokrmu a uzavření poklicí způsobí větší přísun vzduchu k pokrmu. Je dokonce mnoho těch, kteří skladují pokrm s naběračkou pod poklicí v lednici. Polévka nebo omáčka pak nasává pachy ostatních pokrmů z místnosti nebo z lednice. Velmi nepříjemné jsou například pachy cibule a česneku.
Rychlejší chladnutí jídla
Jak již bylo zmíněno, naběračka v hrnci způsobí nedostatečně zaklopenou poklici a k jídlu se dostává nadmíra vzduchu. To způsobí dřívější ochlazení pokrmu, budete jej muset znovu přihřívat. Zároveň se jídlo začne rychleji kazit.
Pozvánka pro bakterie
Se vzduchem se do potravin dostávají také bakterie. Teplé jídlo je přímo lákadlem a jakmile dostatečně vychladne, bakterie se začnou rychle množit. Jídlo pak může způsobit zažívací obtíže nebo být přímo závadné. Potraviny vždy skladujte v dokonale uzavřených dózách a nejlépe v lednici okamžitě poté, co to teplota pokrmu dovolí.
Plastové nádobí se mění
Plast má tendenci nasávat pachy a zároveň mění barvu. Pokud necháváte plastové naběračky a jiné příslušenství v hrnci s aromatickými omáčkami počítejte s tím, že jejich následné umytí bude velmi problematické. Jiné zabarvení vám bude vadit zejména v případě, kdy příslušenství máte zavěšené v blízkosti varného centra. Zabarvené nádobí nepůsobí zrovna esteticky.
Foto: Shutterstock