Češi netuší, proč prodavačky na pokladně otevírají plato s vejci. Brání tím jedné rozšířené věci

Už se vám stalo, že jste kupovali v obchodě krabici vajec a pokladní ji při markování otevřela? Zřejmě vás napadlo, že chce zkontrolovat, jestli jsou všechna vajíčka v pořádku a v duchu vás takový zájem potěšil. To jste se ale spletli.

Vejce nebo úkryt?

Prodavačům je vcelku jedno, jestli si domů odnesete vejce celá nebo nakřáplá. Zajímá je, jestli jste se nerozhodli mezi vejci propašovat třeba zubní pastu nebo nenahradili deklarovanou velikost M kinder vajíčky.

V podstatě všechny krabice, které si z obchodu odnášíte, pokladní otevírají a nahlíží do nich. A nikdy to nedělají proto, aby se přesvědčily, že je váš nákup kompletní. Pouze je zajímá, jestli jste si nepřibalili něco navíc. Nebo nenahradili levné zboží dražším. I knížce juknou pod obal. Abyste si třeba za cenu Mikulášových patálií neodnesli dražší encyklopedii.

Pokladní si ale nepřidělávají práci z vlastní vůle. Tyto postupy jim nařizuje vedení a souvisí s neblahými zkušenostmi, které obchodníci s nepoctivými zákazníky mají.

Tak příště, až budete vykládat vajíčka z vozíku na pás, klidně je otevřete. Ušetříte tak pokladním práci. Jelikož se blíží Velikonoce, budou těch prodaných vajec muset kontrolovat spoustu.

Foto: Shutterstock

Nakládaná vejce

A pokud máte v rodině nějakého koledníka, možná se vám doma brzy sejde víc vajíček, už natvrdo uvařených, než byste si přáli. A nastane každoroční problém, co s nimi. Pomazánku nebo salát? Zpracovat byste je měli co nejdříve, protože nějakou dobu už uvařená budou.

Co takhle je naložit? Naložením totiž zásadně prodloužíte uvařeným vejcím život. Vajíčka se nakládala už v dobách, kdy ještě nebyly ledničky běžnou součástí domácností. A postupně se z nich stala oblíbená pochoutka. Vyzkoušejte ji o letošních svátcích jara i vy.

Budete potřebovat:

  • 200 ml vody
  • 200 ml vinného octa
  • 1,5 lžičky soli
  • 70 g cukru
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • Pepř, bobkový list, nové koření, hřebíček, tymián
  • Vařená vejce

Vejce oloupejte, cibuli a česnek nakrájejte na plátky. Svařte po dobu 5 minut vodu se solí, cukrem a vším kořením kromě tymiánu. Ten přidáte až na konec. Přilijte ocet, opět přiveďte k varu a vypněte.

Do čisté sklenice nasypte cibuli a česnek a zalijte trochou horkého nálevu, aby se spařily. Zbylý nálev nechte vychladnout, aby nepálil. Vejce naskládejte do sklenice, zalijte nálevem a skladujte v ledničce. Toto množství nálevu vystačí přibližně na 8 – 10 vajec.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kateřina
Kateřina
1 rok

Tak to mne se to už stalo v Plzni v Albertu. Vajíčka prošli kontrolou,ale napadlo mne pouze zda nebyla rozbitá, krádež mne nenapadl. Teď to vím tak raci pro jistotu otevru už pro ten pocit. Když to vím je to nepříjemné.

Jiřa
Jiřa
1 rok

Nikdy mi je nikdo neotevřel a to máme spoustu samoobslužných kas .