Češi palačinky většinou pokazí. Nesplní totiž jejich nejdůležitější vlastnost

Palačinky neurazí nikdy a nikoho. Děti je milují, dospělí nepohrdnou. Kdo nerad sladké, zvolí si slanou náplň. Často nám ovšem palačinky nevyjdou tak, jak jsme si vysnili. Trhají se, připalují, nasají olej nebo jsou příliš tlusté. Jak na tenoučké palačinky poradí následující recept.

Tenké palačinky, které se nepřipalují

Co budeme potřebovat?

  • 200 g hladké mouky
  • 2 vajíčka
  • špetka soli
  • 0,5 l mléka
  • náplň (nutella, marmeláda, ovoce, cukr nebo třeba šunka, sýr, špenát, …)

Mouku prosejeme do mísy. Pokud síto nemáme, prokypříme metličkou. Přidáme špetku soli. Aby se nám nedělaly hrudky, postupně přisypáváme mouku a stejně tak postupně přiléváme mléko. Promícháme metličkou. Nakonec přidáme dvě vejce, zamícháme a těsto máme hotové.

Podáme si pánev s nepřilnavým povrchem a rozehřejeme plotýnku. Pánev pokapeme pár kapkami oleje nebo na ni položíme kousíček másla. Jakmile je pánev rozehřátá, nalijeme na ni těsto a krouživými pohyby jej rozléváme do všech stran. Za pár vteřinek palačinku otočíme. S nepřilnavou pánví to jde jedna radost. Palačinky jsou pak tenoučké a ukázkové jak z interhotelu.

Co dovnitř?

Kdo je klasik, určitě neudělá chybu marmeládou. Děti milují nutellu. Když ji navíc pokladete čerstvě nakrájenými jahodami, neodolají ani dospělí. Můžete zkusit také irský způsob. Posypat palačinku cukrem a pokapat čerstvou citronovou šťávou. Při servírování ještě poklademe ovocem, případně posypeme moučkovým cukrem.

Další super tipy na tip top palačinky

  • Ingredience na palačinky neodměřujte od oka. Těsto se pak trhá. Raději využijte váhu a odměrku.
  • Používejte co nejkvalitnější suroviny, i to se na chuti odrazí. Vajíčka ať jsou čerstvá, mléko polotučné.
  • Kromě oleje můžete použít také sádlo nebo nejlépe přepuštěné máslo (ghí).
  • Tuk nanášíme ve velice tenké vrstvě a rozetřeme mašlovačkou nebo papírovým ubrouskem. Ve vysoké vrstvě oleje se palačinky usmaží nerovnoměrně, navíc jsou jím pak zbytečně nasáklé.
  • Pánev nesmí být rozpálená ani málo, ani moc. Na málo rozpálenou se přichytávají, na příliš rozpálenou se zase připalují.
  • Pokud obracíme příliš brzy, palačinky se trhají. Je třeba vychytat správný čas.

Foto: Shutterstock

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Milada Beránková

Už zase pitomí Češi zmrší i palačinky,hlupáci? Míchaná vajíčka a podobně složitá jídla taky nedají.K vašemu “poradíme vám jak na to ” jsem skutečně zvědavá jak si myslíte že ti hlupáci palačinky dělají,to vaše tajemství je způsob jak je dělá každý.