Škrabání brambor a zeleniny obecně není příliš zajímavá práce. Obzvlášť pokud těch brambor musíte oškrábat hodně. Třeba na bramboráky, nebo pokud vaše rodina miluje bramborovou kaši. Málokdo už dnes asi k této činnosti používá nůž, protože odpad je kvůli němu zbytečně velký.
Máte-li ale tu správnou škrabku, můžete si celý proces značně urychlit. A to už stojí za zvážení. Důležité je, aby vaše škrabka byla taková ta širší, co má ostří po obou stranách čepele. V tom případě totiž nemusíte škrábat bramboru jen shora dolů, jak jste asi zvyklí.
Škrabka umí i zpětný chod
Protilehlá čepel vám umožní škrábat i zdola nahoru. V podstatě tak z vaší práce vymizí čas, který potřebujete k návratu škrabky zpět nahoru do výchozího bodu. Pracujete totiž bez prostojů, když jedním tahem shora dolů odstraníte jednu slupku, ale další hned při zpětném chodu zdola nahoru.
Stejným způsobem můžete opracovat i kořenovou zeleninu, okurku nebo cuketu. Bohužel, pokud máte úzkou škrabku se špičatým koncem, která má jen jedno ostří, tento trik nevyužijete. Zase vám ale pomůže vydloubávat klíčky či jiná poškození hlízy.
Škrábejte i čokoládu
Oba typy vám ale pomohou i naškrábat ztuhlé máslo na rohlík či krajíc chleba. V malých hoblinkách totiž tuk rychleji povolí a můžete ho bez problémů namazat. Naškrábat můžete i tvrdý sýr na těstoviny nebo čokoládu na zmrzlinový pohár. A pokud se škrabka při té práci ztupí? Nic se neděje, můžete ji jednoduše opět nabrousit. Postačí, když po jejím ostří přejedete párkrát odřezávacím nožem. Rázem bude zase pracovat jako nová.
Na oboustranné škrábání se můžete podívat v přiloženém videu:
Foto: Shutterstock