Tak schválně – jak vaříte brambory? Že je to hloupá a triviální otázka? Možná je vaření brambor nejzákladnější činnost v gastronomii, přesto se i zde někdy dělají chyby. Takže – jak správně vařit brambory?
Vkládáme je do horké vody
Jsme si dost jistí, že ve spoustě českých domácností se brambory vkládají do studené vody. Přitom by se při jakékoli úpravě – ať už ve slupce nebo oškrábané – měly dávat do horké vody. Pomáhá jim to zachovat vitamín C a zkrátí to dobu vaření.
Kolik soli
Solení brambor je spíše záležitostí zvyku – a někde z toho může vzniknout dokonce i spor, když je jeden strávník zvyklý solit je víc a druhý méně. Nicméně vězte, že obecně se doporučuje dávat jednu lžíci soli na kilo brambor. Kromě soli se často přidává také kmín. My vám doporučujeme zkusit do vody přidat i trochu libečku – uvidíte, že brambory získají úplně novou a zajímavou chuť.
Vařit ve slupce?
Nejvíc vitamínu a živin je ve slupce, to je známá věc. Proto byste měli brambory co možná nejčastěji vařit i se slupkou. To však neplatí v případě, že kupujete brambory v supermarketu nebo si nejste jistí jejich původem – nevíte, jestli byly stříkané nějakou chemií nebo jak byly uskladněny.
Pokud máte vlastní brambory nebo je získáváte od důvěryhodného ekologicky hospodařícího farmáře, rozhodně se však nebojte je vařit, péct i konzumovat se slupkou.
Pozor na různé typy brambor
Kromě toho, že brambory mají různé odrůdy a v profesionálních kuchyní se vybírají různé druhy do různých pokrmů, existuje i rozlišení na varné typy. Typ A je vhodný třeba do salátů, béčko se hodí na takové to klasické české vaření a céčko, které je hodně moučnaté, se bude hodit tehdy, když se chystáte vařit třeba bramborovou kaši nebo bramboráky – těsto nebo kaše se díky tomuto typu brambor lépe spojí a výsledek bude skvělý.
Foto: Shutterstock
CO SE TAK ROZČILUJEŠ,BOBÁNKU? TO NENÍ HEZKÉ,VÍŠ?
Všude na internetu se píše jak děláme všechno .Tak proč český národ nevymřel