Češi skladují rajčata úplně špatně. Proto jsou pak tak odporná

Rajčata patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny u nás. Milujeme jejich nasládlou chuť, jsou dobře stravitelná a navíc zdravá. Oblibu si získaly i díky svému všestrannému využití v kuchyni. Chutnají nám samotná i v salátu, zapečená, grilovaná nebo třeba ve formě kečupu.

Rajčata v ledničce ztratí chuť

Možná už jste to slyšeli, ale rajčata do ledničky nepatří. Mnoho druhů ovoce a zeleniny uchováváme v chladničkách, abychom předcházeli jejich vysoušení, plesnivění nebo hnití. Rajčatům ale zima neprospívá. Milují totiž teplo a nízké teploty jim vyloženě škodí.

A co se zeleninou, která sice dlouho vydrží, ale špatně chutná? Ne, že by chlazená rajčata byla na vyhození, k vaření jsou pořád vhodná. Při vaření totiž ničemu nevadí, že se z nich stala chuťově nevýrazná, červená moučná hmota.

Takže, pokud si chcete na rajčatech pochutnat, musíte dodržovat určitá pravidla. Je potřeba si uvědomit, že dlouhou dobu vám doma nevydrží. A aby zůstala nejen hezká na pohled, uchovávejte je v teplotách mezi 10 – 15°C. Nejlépe někde v košíku nebo míse na kuchyňské lince.

Máte-li ještě ne úplně dozrálá rajčata, umístěte je někam na světlo a dopřejte jim teploty kolem 20°C. Pokud jste ale milovníky této zeleniny, kupujte si je raději 2 – 3x týdně čerstvá. Je to lepší, než abyste si jich zásobu schovávali v ledničce.

Foto: Shutterstock

K rajčatům se čichá

Určitě jste si všimli, že rajčata koupená v zimě, pokud tedy nejsou pěstována v tuzemských sklenících, často připomínají spíše kompaktní hmotu bez chuti a zápachu. Chuť rajčat je totiž dána především poměrem cukrů, kyselin a aromatických látek, které vznikají rozkladem pektinů během zrání.

Tyto plody sice rychle měknou, ale mají zároveň nejlepší chuť. V odrůdách, určených pro dlouhodobé skladování a přepravu na větší vzdálenosti, je ale tento proces skoro zablokován. Obsahují tudíž méně kyselin, cukrů i aromatických látek, ale více vlákniny. Proto je jejich chuť nevýrazná. Když si tedy v obchodě vybíráte rajčata, přičichněte k nim. Neucítíte-li jejich typickou vůni, neočekávejte ani výraznou chuť.

Krájená rajčata zamrazit můžete

Chcete uchovat v rajčatech co nejvíce prospěšných látek a nestíháte je rychle sníst nebo zpracovat? Pak je můžete nakrájené nebo rozmixované zamrazit. Bude z nich později skvělá polévka nebo základ zeleninových omáček.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

Je zajímavé, že pokud si natrhám na zahradě vlastní rajčata, vydrží při pokojové teplotě (cca 24°C) bez problémů 10 dnů – pořád voňavá a jedlá – čím to asi je? Že by ten kupovaný sajrajt měl v zimě i v létě s rajčaty společné jen to jméno?