Řízky jsou téměř národním pokrmem – a nejen u nás, určitě si v Rakousku dáte s chutí jejich Schnitzel. Jak co nejlépe připravit trojobal, aby byly řízky šťavnaté a zároveň křupavé? Na to se podíváme v dnešním článku!
Pozor na klasické chyby
Jednou provždy řízky, zvláště ty kuřecí, byste neměli rozklepávat příliš. Struktura masa nesmí být narušena, aby zůstalo šťavnaté a měkké.
Pro trojobal zvolte kvalitní suroviny. Mouka nemusí být nutně hladká, dobře poslouží i hruběji namletá, ale vajíčka je vždy potřeba rozšlehat. Strouhanku namelte podle svého gusta – někdo ji má rád rozemletou na prach, jiný si rád pochutná na větších křupavých kouscích.
Maso před obalováním důkladně osušte, ať se na něj mouka příliš nenalepí. Při obalování moc netlačte, pokud strouhanka k masu příliš přilne, hrozí, že se poté bude při smažení odlepovat.
Řízky v trojobalu je ideální smažit na sádle – dodá jim specifikou chuť, kterou nezískají z ničeho jiného. Měli byste je osmažit zprudka a pak vložit do trouby, vhodné je to u všech druhů mas.
Jaké maso použít na řízky?
Zřejmě nejoblíbenější jsou u nás řízky kuřecí a vepřové. Vynikající jsou ale také například z telecího masa, vyzkoušet můžete i králičí. Méně obvyklé, ale též skvělé mohou být řízky připravené z divočiny. Příliš se nedoporučují řízky z krůtího masa, které mohou být příliš suché.
S tím souvisí, že je vhodné volit šťavnatější části masa, protože řízky mají tendenci se vysušovat, a proto je lepší vybírat prorostlejší maso, u vepřového je například skvělá krkovice, u drůbeže zase stehenní řízky.
Vylepšete si trojobal k luxusní chuti
Víte, že původně se řízky obalovaly v krustě z parmazánu? To můžete vyzkoušet i nyní. Přidejte nastrouhaný sýr do rozšlehaného vajíčka. Vaše řízky díky tomu získají naprosto exkluzivní chuť. Dále vám můžeme jenom doporučit nasekat do strouhanky čerstvé bylinky – řízky budou ovoněné a získají na svěžesti! Zajímavě mohou také chutnat s trochou nastrouhaného česneku.
Foto: Shutterstock
tak tom jen na pikaču ,kdyz uz nam se vozi otravene maso z Ukrajiny.
V poslední době je hodně populární jakási panko strouhanka. Když jsem koukla na to, co obsahuje ta kupovana-děkuji nechci. Pak jsem vyhledala recept. Rozdíl je jen v tom, že se střídka z bílého pečiva rozdrtí čerstvá a pak do růžova lehce opeče v troubě. Takže si ponechám svoji doma strouhananou strouhankou. Obaluji v grahamové hrubě mleté mouce do vajíček přidávám sušený mletý česnek. Do strouhanky přidávám neloupané sezamové semínko. Maso klepu jen z jedné strany a trochu nakrajuji na okrajích, aby se nekroutilo. Snažím na sádle, jen ty kuřecí jsou lepší na oleji a přepuštěném másle. Pak když je krustička… Číst vice »