Kvalita potravin se sice za poslední roky v České republice zlepšila, ovšem to neznamená, že stále nedochází k pokusům na tuzemském trhu prodávat horší či rovnou ošizené zboží. Od toho tu však máme Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která svědomitě provádí kontrolu různých typů zboží a odhaluje nešvary.
Pořádně velká rána
Tentokrát se jí podařil skutečně velký úlovek. Provedla totiž speciální kontrolní akci, kterou zaměřila na segment olivových olejů. Bohužel se ukázaly naprosto tristní výsledky, které nahrávají tomu, že výrobci zřejmě na českém trhu zákazníky systematicky šidili.
Ukázalo se totiž, že hned polovina kontrolovaných vzorků je nevyhovující. Obvykle tyto olivové oleje neodpovídaly označení “extra panenský”, za což si přitom výrobci nechávají řádně připlácet, ale ve skutečnosti pak zákazníkům prodají olej nižší kategorie. Další oleje potom měly špatně uvedené údaje na obalu.
Našel se ale i jeden dosti otřesný případ. Jeden z hodnocených vzorků totiž kvalitativně odpovídal kategorii lampantového oleje. Ten přitom není možné nabízet jako potravinu. Celkem kontrolou prošlo dvacet vzorků, které nesly označení extra panenské a panenské.
Není lehké to poznat
Bohužel, oleje jsou druhem potraviny, u které se výrobci často snaží zákazníky oklamat. A olivové oleje v tom hrají prim, protože se dají prodávat za poměrně vysoké ceny, pakliže nesou ta správná označení. Málokdo přitom dokáže rozpoznat, zda si skutečně koupil extra panenský nebo nějaký horší olivový olej. Rozdíl v ceně ale může být třeba dvojnásobný.
Výrobci a dodavatelé, kteří na českém trhu prodávali špatně označené nebo nekvalitní olivové oleje, teď budou ve správním řízení čelit pravděpodobné pokutě. Je ale otázkou, zda je to do budoucna odradí od podobných praktik.
Foto: Shutterstock
Autor zjevně objevil “Ameriku” … Přidám pár informací .. Podobná kontrolní akce olivových olejů na trhu probíhá již několik let, což samozřejmě všichni kdo na trh v ČR olivové oleje dodávají vědí … Nejde tedy o speciální akci jak tvrdí autor, ale o pravidelnou kontrolu. https://www.potravinynapranyri.cz/XSearch.aspx?lang=cs&listtype=tiles&archive=actual&stext=olivov%C3%BD&submitsearch=Hledej Její výsledky jsou stále stejné, cca 50% olejů nevyhoví. Nechci komentovat kvalitu “lampantový olej”, kde asi došlo k nějakému pochybení, ale problém olivových olejů je v tom, že zařazení oleje do kategorie extra panenský, panenský, nebo nižší je na základě senzorické analýzy čili na základě toho, že někdo olej ochutná … Pár doplňkových informací… Číst vice »