Spolu s rostoucími cenami potravin se začínají odhalovat nešvary, které zdejší potravinářský průmysl a obchod trápí. Zatímco v dobách, kdy bylo vše relativně levné, to nikdo příliš neřešil, dnes se lidé začínají ptát, proč máme jedny z nejdražších potravin v celé Evropě a navíc dále zdražující.
České mléko se mění v německé výrobky
Poměrně vypovídající je systém, který v České republice panuje kolem výroby mléka a mléčných produktů. Zatímco v případě mléka jsme naprosto soběstační a máme ho dostatek na vývoz, pokud jde o mléčné výrobky, je to podstatně horší. Je zde jen velmi málo výrobců, kteří dokáží mléko zpracovat s přidanou hodnotou a nabídnout z něj sofistikovanější produkt.
V důsledku toho pak dochází k poměrně nevýhodnému jevu. Českým producentům mléka nezbývá než svůj produkt za nízké výkupní ceny nabízet do ciziny, zejména pak Německa a Rakouska, kde jsou schopni ho náležitě zpracovat a vyrobit z něj například kvalitní drahé sýry nebo jogurty.
Systém se musí změnit
Jak upozorňuje Miroslav Koberna z Potravinářské komory, je to zcela absurdní situace. Mléko totiž může být takto levné jen díky tomu, že do jeho produkce proudí početné dotace z českého rozpočtu, tedy od daňových poplatníků. Jenže namísto toho, aby Češi z dostatečné produkce mléka těžili, je tomu naopak. Těží z něj němečtí výrobci sýrů a jogurtů, kteří nám je posílají zpět s patřičnou cenovkou.
Podle ekonomů je takovýto systém naprosto nesmyslný a nevýhodný pro Českou republiku. Je proto nutné pravidla dotací přenastavit, protože takto na to český daňový poplatník a zákazník doplácí hned několikrát. Podobně je tomu bohužel i s řadou dalších potravin.
Foto: Shutterstock
Které jogurty a sýry konkrétně to jsou? Skoro vše se vyrábí v ČR v mlékárnách. Pokud jde o Lidl výrobky, tam je to něco jiného. To je ale předražená “kvalita”. K tomu nepotřebují levnější mléko.