Češi začali ve velkém dávat brambory do myčky na nádobí. Tento parádní fígl řeší jeden velký problém

Příprava brambor může být náročná, zejména pokud máte zahrádku a připravujete je čerstvé. Čeká vás vyčištění a oloupaní brambor a navrch čištění špinavého dřezu, a tak nakonec raději volíte jednoduché jídlo. Avšak existuje ideální způsob, jak si usnadnit tuto nepříjemnou práci – použijte obyčejnou myčku nádobí. Brambory v myčce mohou být vyčištěny, oloupány a připraveny k vaření bez namáhavé práce a úklidu.

Jednoduchý trik

Brambory lze snadno očistit s pomocí jednoduchého triku. Stačí vložit špinavé brambory do prázdné horní zásuvky myčky a nechat ji projet cyklem bez tablety. Během deseti minut budou brambory dokonale čisté, aniž byste museli vynaložit nějakou zvláštní námahu.

Brambory nezčernají

Proti zčernání brambor existuje jednoduchý trik – vložte je do misky s chladnou vodou. Chladná voda brzdí oxidační proces a brambory tak zůstanou krásně světlé. Pokud chcete mít větší jistotu, můžete nechat brambory ve studené vodě až 24 hodin.

Pokud však nechcete čekat tak dlouho, můžete do vody přidat trochu kyseliny, která zpomalí proces oxidace. K tomu se hodí například citrónová šťáva nebo ocet, které sníží pH vody a zabrání ztrátě barvy brambor.

Foto: Shutterstock

Jak brambory správně uvařit

Uvařit správně brambory není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Pokud chcete dosáhnout dokonalé textury a chuti, měli byste vybrat správný typ brambor. Nejlepší jsou voskovité brambory, ideálně žluté nebo červené, protože po uvaření zůstanou jemné a krémové.

Kromě toho je důležité dodržet správnou dobu vaření. Pokud se jedná o menší brambory nakrájené kostky, měly by být vařeny 10 až 15 minut, zatímco větší celé brambory potřebují 20 až 25 minut. V případě, že si nejste jisti, zda jsou brambory hotové, zkuste je propíchnout vidličkou. Pokud jde vidlička snadno zasunout, jsou hotové.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments