Češi začínají natírat syrová vejce olejem. Až zjistíte proč, budete to dělat také

Sešlo se vám doma několik desítek vajec a vy nevíte, co s nimi? Prodlužte jejich životnost pomocí tradičních i méně obvyklých triků a uchovejte si je doma čerstvé co nejdéle.

Spousta vajec a co s nimi

Cena vajíček v obchodech letí prudce nahoru a pozadu s cenami nezůstávají ani prodejci na trzích nebo soukromí chovatelé slepic. Pokud tedy narazíte na vejce za výhodnou cenu, rozhodně se vyplatí jich vzít co nejvíc najednou – klidně plato nebo dvě. Pak ale přichází otázka, jak vajíčka uchovávat, aby vydržela co nejdéle poživatelná.

Samozřejmě je ideální je udržovat na chladném místě – například v lednici či ve studené komoře nebo sklepě.

Babské rady? Použijte olej

Možná si to ještě pamatujete od vašich babiček. Vajíčka omyly, osušily a pak je natřely rostlinným olejem. Díky tomuto jednoduchému postupu zůstanou vejce mnohem déle čerstvá a budete je moci používat i za několik týdnů.

Vodní sklo

Jestliže pracujete ve stavebnictví, nejspíš znáte vodní sklo. Jde o přípravek, který se přidává do betonu, aby rychleji tuhl. Ač se to zdá podivné, právě vodní sklo dokáže udržet vejce čerstvá několik měsíců. Zkrátka je do tohoto roztoku naložíte a necháte ho, aby je ochránil před zkažením. Vodní sklo totiž ucpe póry ve skořápkách a vajíčka tak zůstanou ochráněná před působením přírodních sil.

Foto: Shutterstock

Uvařit a sníst

Hlavně v dřívějších dobách bylo obvyklé přebytečná vejce uvařit natvrdo. V tomto stavu vydrží i pár týdnů a vy je můžete konzumovat postupně. Ať už si je dáte každý den k svačině nebo z nich budete dělat oblíbené pomazánky či je přidávat k polévkám či omáčkám (vejce natvrdo se skvěle hodí třeba do kulajdy a určitě už jste ho jedli s koprovkou!).

Jestli chcete použít modernější postupy, můžete si vajíčka zamrazit. V mrazáku by vám však skořápky popraskaly, proto je důležité je nejprve rozbít a do sáčků, krabiček či tvořítek přesunout pouze bílky a žloutky. Jestli chcete jejich trvanlivost ještě prodloužit, lehce je před zamrazením osolte (pak je ale logicky nebudete moci používat do sladkých dezertů).

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments