S nástupem léta se pochopitelně pojí také zvýšená konzumace s ním spojených potravin, jako jsou chlazené nápoje a také zmrzlina. Po celé České republice tak vyrůstají stánky nabízející zejména nějakou tu točenou zmrzlinu, kterou si rád dá téměř každý, kdo jde v tomto parnu okolo.
Nejhorší výsledek za dlouhou dobu
Málokdo se ale zamýšlí nad tím, jak jsou na tom tyto malé spartánské provozy z hlediska hygieny. Kontrola středočeské hygienické stanice ukázala, že vůbec ne dobře.
Kontroloři za poslední dobu odebrali 108 vzorků zmrzliny ve Středočeském kraji. Šlo jak o točenou, tak kopečkovou zmrzlinu. Následně tyto vzorky podrobili zkoumání v laboratoři, kde bohužel zjistili, že nadpoloviční většina zmrzlin nevyhověla požadavkům. Celých 60 vzorků bylo problematických. Nejčastěji obsahovaly enterobakterie, jež mohou způsobit vážné zažívací problémy.
Situace s kvalitou zmrzliny se v Česku přitom stále zhoršuje. V loňském roce Státní zemědělská a potravinářská inspekce konstatovala, že nevyhovělo 50 % vzorků zkoumaných na celém území republiky. To přitom byl nejhorší výsledek za posledních pět let. Současný odběr ve středních Čechách ho ale znovu ještě překonal.
Špinavé provozy zůstávají tajemstvím
Je poněkud nepochopitelné, že hygienici nezveřejnili provozy, kde nevyhovující zmrzlinu nabízeli. Hodnocení vydali pouze z hlediska okresů, kdy nejhůře jsou na tom Benešov, Beroun a Kolín. V těchto okresech bylo z 12 vzorků vždy hned 10 nevyhovujících.
Hygiena se zjevně rozhodla dát těm, kdo pochybili, ještě šanci. Nařídila jim sanitaci strojů a vybavení. Zároveň pozastavila prodej do doby předložení laboratorního osvědčení o tom, že je vše vyhovující.
Nejčastěji je problém právě v nedostatečně čištěných strojích na točenou zmrzlinu, případně kontaminovaných kleštích k nabírání kopečkové zmrzliny. Ty je po každém nabrání nutné opláchnout v čisté vodě a otřít. Sami se ale můžete přesvědčit, že to z prodejců dělá jen málokdo.
Obsluha by také měla mít jednorázovou rukavici a kornoutek brát nikoliv do ruky, ale do ubrousku. Peníze je třeba přijímat jinou rukou než vydávat zmrzlinu. Na tak slušného prodejce je ale těžké narazit.
Foto: Shutterstock