Tato situace se bohužel neustále opakuje. Do českých obchodů se znenadání dostane až překvapivě levné máslo. Následně je prezentováno ve všech možných slevových letácích a zákazníci se pochopitelně chytnou. Proč by si nekoupili výrobek s padesátiprocentní slevou, obzvlášť když se neposkytuje zase tak často, že?
Obchody to zkouší
Bohužel se tady ale srovnává nesrovnatelné, což už vám pochopitelně vykutálené obchodní řetězce neřeknou. A doplácejí na to nejen zákazníci, ale také tuzemští výrobci másla. Jejich produkt vedle toho zlevněného totiž vypadá jako předražený. Potom mohou řetězce ukazovat na zemědělce a říkat, že jsou to oni, kdo může za vysoké ceny potravin, zatímco obchody se snaží zajistit co nejvýhodnější ceny.
Celé je to ale jedna velká přetvářka. Výrazně zlevněné máslo totiž také bývá odpovídajícím způsobem nekvalitní. Jak se ukazuje, jde o vyprodávané zásoby ze státních hmotných rezerv řady evropských států. Tam je jednou za čas zkrátka nutné máslo vyměnit a české obchody rády odeberou to staré a rychle ho vyprodají.
“Pozor na levná másla z dovozu, u nichž je vyšší pravděpodobnost, že takový výrobek byl skladován i v mrazírnách,” upozornila pro deník Blesk na problém odbornice na potravina Michaela Smolková. Skutečně, takové máslo se skladuje rok a více v mrazáku, následně se rozmrazí a putuje do obchodů.
Lidé přitom obvykle netuší, co si vlastně kupují. Na rozdíl řetězce pochopitelně neupozorňují. Z hlediska kategorie však nejde o tradiční čerstvé máslo, které by lidé rádi kupovali, nýbrž stolní máslo. To se vyznačuje tím, že může být skladováno až dva roky v mrazáku.
Lifrují sem špatné máslo
Jaký je to ale rozdíl oproti čerstvému máslu, které se musí prodat do dvaceti dnů od data výroby. Jistě každý chápe, že jde o dva těžko srovnatelné výrobky.
Jak přitom upozorňují experti, takové stolní máslo se příliš nehodí pro běžnou spotřebu, například pro mazání chleba nebo použití ve studené kuchyni. Vhodné může být například pro pečení, ale jen v případě, že už není žluklé.
Čtěte také: V Česku je nový obchodní řetězec. Ceny za polovic. Kaufland a Lidl to mohou rovnou zabalit
V západních zemích je přitom obvyklé, že se takové máslo vůbec nedostane do běžného prodeje, ale odeberou ho například velké pekárny, restaurace a další výrobní závody, kde se zpracuje ve velkém. U nás se nicméně vesele nabízí zákazníkům jako kvalitní produkt.
Foto: Shutterstock
Žila jsem mnoho let ve Švýcarsku a máslo ze strategických rezerv se prodává běžně pod názvem Kochbutter. Každá země má zásoby a nejen másla, které se musí obměňovat. Co byste s nimi dělali? Vyhodili?
A jak ho tedy poznám na první pohled ?
Špatnè máslo a ČOI je klidná.
Katastrální a smutné,co se u nás děje…