Na Vánocích je příjemná především jejich atmosféra, která připomíná, že jde o pohodové a klidné svátky. Každý si příchod Vánoc vychutnává jinak. Někteří rozkrajují jablko, jiní slévají olovo a také jsou tu tací, kteří nedají dopustit na osvědčené recepty na cukroví. Pokud jste však tento rok poprvé odešli od lékaře s rozsudkem bezlepkové diety a straší vás vidina lineckého cukroví, nezoufejte. Z bezlepkové mouky lze připravit stejné dobroty.
Linecké s marmeládou nebo čokoládou
Slepované pečené kousky ve tvaru hvězdy nebo stromečku jsou pro některé z nás tradicí. Linecké cukroví si lze připravit i z bezlepkové mouky, a to za pouhých pár desítek minut! Samotný recept neskrývá žádné nástrahy. Nejprve smíchejte klasicky velkou kostku másla (150 g) s balíčkem vanilkového cukru a moučkovým cukrem (130 g), a poté přidejte vejce a vyšlehejte. Do vyšlehané směsi vložte 250 g bezlepkové směsi (například Jizerka) a hrst drcených ořechů. Těsto zapracujte, zabalte do alobalu a nechte po 24 hodin uležet na chladném místě. Nakonec stačí jen vyválet, vykrájet potřebné tvary a vložit do vyhřáté trouby na 180 °C na pár minut.
Různé varianty
Pro pečené cukroví slouží jako základ výše zmíněný postup. K němu je však možné přidávat i nenápadné ingredience, jimiž vykouzlíte svůj vlastní recept. Zkuste experimentovat s ořechy, používat jiný než vanilkový cukr, přidejte pár kapek rumového nebo vanilkového aroma nebo přisypte nastrouhanou citronovou kůru a skořici. Rázem se z receptu stane originální postup.
Nepečené cukroví
Kokosové kuličky si zamiluje mnoho lidí, kteří se snaží stravovat bezlepkově. K jejich tvorbě postačí jen rozpustit 120 g másla a po jeho mírném vychladnutí do něj vlít plechovku Salka. Celou směs je třeba vyšlehat a přidat 100 g mletého kokosu. Takto připravenou směs nechte v lednici pár desítek minut odstát, a pak s její pomocí obalte ořechy dle vaší chuti. Nakonec celou dobrotu ještě navrch posypte kokosem a servírujte studené.