Chilli papričky jsou známé svojí ostrou pálivostí. Víte však, na co je tato pálivost dobrá? Chilli papričky vás v období zimy prohřejí, navíc umí chránit před virózami a bacily. Jejich velkým plusem je možnost pěstování po celý rok. V Chilli papričkách je kapsaicin, látka prohřívající tělo. Dovede ho také čistit a chránit před nemocemi. Kapsaicin se hojně využívá také v klasické medicíně a kosmetice.
Co když to přeženeme?
Stejně tak jako například s pepřem, i s chilli papričkami bychom to neměli přehánět. Občas se to ale stane každému. Jednoduše si na talíř dáte více, než je třeba kvůli špatnému odhadu či podcenění pálivosti. Nikdy nezapíjejte extrémní pálivost vodou, problém tím jen zhoršíte. Kapsaicin je v tucích a alkoholu rozpustná látka, proto je jako vhodný prostředek k zapití spíše sklenice tučného mléka nebo smetana. Pokud máte po ruce tučný jogurt, můžete jej sníst pro zmírnění pálivosti.
Papriček je dnes opravdu velké množství druhů. Jejich ostrost je určována podle Scovilleho škály. Mnohdy se využívá měření koncentrace kapsaicinoidů za pomoci kapalinové chromatografie.
Pálivost chilli papriček podle Scovilleho škály
- SHU do 700 – nepálivé,
- SHU do 3 000 – jemně ostré,
- SHU do 25 000 – mírně ostré,
- SHU do 70 000 – silně ostré,
- SHU nad 70 000 – velmi silně ostré.
Chilli paprička v kuchyni
Chilli papričky mají opravdu široké využití v kuchyni. Kromě toho, že jsou zpracovávány samotné papričky, se často do pokrmů přidávají také listy s mírně nahořklou chutí. Listy papriček se nejvíce hodí do salátů a dušených zeleninových jídel. Plody se mohou přidat do jakéhokoliv pokrmu, ať už sladkého či slaného. Dávejte však pozor na kombinace chutí. Ostrost papriček může zničit chuť jídla, proto ji přidávejte decentně a s rozmyslem.
Chilli v kosmetice
Chilli je vhodné všude, kde je potřeba něco prohřívat. Pomůže na bolavá záda, klouby, šlachy a svaly. Chilli se dá dokonce přidat do šamponů proti padajícím vlasům. Funguje to tak, že papričky svojí silou prohřívají vlasovou pokožku a tak stimulují vlasové cibulky.