Chléb v mrazáku vydrží čerstvý klidně 6 měsíců. Musíte ho ale zmrazit správně, což většina lidí neumí

Někteří lidé se snaží ušetřit peníze tím, že si koupí chléb ve velkém množství a uchovají ho v mrazáku. To se ale může velmi rychle vymstít, pokud nevíte, jak chléb zmrazit správně. Může se snadno stát, že po rozmražení bude mít špatnou chuť a texturu.

Jak správně zmrazit chleba?

Správné zmrazení chleba je poměrně jednoduché, ale většina lidí to dělá špatně. Chléb byste měli nejprve důkladně zabalit do alobalu nebo do potravinářské fólie, abyste zabránili vysychání. Poté ho můžete vložit do plastového sáčku nebo do pevné nádoby. Důležité je také zvolit správnou teplotu. Pokud máte mrazák s regulací teploty, zvolte nižší teplotu, tedy kolem -18°C. Chléb v této teplotě vydrží čerstvý až 6 měsíců.

Jak chléb správně rozmrazit?

Může se stát, že po rozmražení bude tvrdý a nechutný. Ideálně byste měli chléb vyjmout z mrazáku asi hodinu před tím, než ho budete chtít sníst. Takto rozmražený chléb bude mít příjemnou chuť a texturu.

Jak dlouho skladovat chléb při pokojové teplotě?

Chléb při pokojové teplotě vydrží obvykle 3-4 dny. Může ale vydržet i déle v závislosti na přísadách, konzervačních látkách a druhu chleba. Je ale třeba mít na paměti, že pokud chleba nebude uchováván v optimálních podmínkách, třeba v suchém a chladném prostředí, může se rychleji zkazit a ztratit svou čerstvost. Proto je důležité chléb skladovat ve vzduchotěsném sáčku nebo v chlebníku.

Foto: Shutterstock

Neplýtvejte chlebem

Pokud chcete předejít zbytečnému plýtvání chlebem, zkuste si lépe plánovat nákupy pečiva. Nakupte si jen tolik, kolik skutečně sníte, a pokud se vám přesto stane, že vám chléb zbyde a už ho nechcete jíst, můžete jej využít na různé druhy pokrmů, jako jsou krutony do polévky, strouhanka, chlebová polévka, vajíčko na chlebu, topinky nebo žemlovka.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments