Chleba mi neztvrdnul celé roky. Jedinečný fígl z Ukrajiny zajistí, že vydrží celý týden jako nově koupený

Jedním z nejdůležitějších potravinových produktů v historii lidstva je chléb. Lidé si vždy vážili jeho hodnoty a snažili se ho uchovávat čerstvý tak dlouho, jak to jen šlo. Ale jak si uchovat chléb čerstvý po celý týden? Ukrajinské domácnosti možná znají odpověď.

Historie a tradice chleba

Lidé v dávných dobách neměli možnost pečení často, proto bylo důležité udržet chléb čerstvý co nejdéle. Abychom toho dosáhli, mnoho kultur vytvořilo pověry a rituály spojené s tímto potravinovým produktem. Jeden z takových zvyků bylo udělat tři křížky na chlebu jako symbol požehnání před jeho krájením. Chléb byl považován za důležitou složku každodenního života a symbolizoval pohostinnost a rodinnou jednotu.

Jak správně balit chléb

 Pro udržení čerstvosti chleba je klíčové jeho balení. Ačkoliv papírový sáček může udržet kůrku chleba křupavou, vede k rychlému ztvrdnutí chleba. Na druhou stranu, igelitový sáček či alobal může prodloužit jeho životnost. Nejlepší volbou se však jeví být kombinace látkové utěrky a igelitového sáčku. Před zabalením chleba do sáčku jej zabalte do utěrky a pravidelně ji měňte.

Foto: Shutterstock

Tipy pro dlouhodobé skladování

Pokud plánujete skladovat chléb delší dobu, mrazák je váš přítel. Označte sáčky datem, kdy byl chléb uložen, a při rozmrazování nechte chléb postupně rozmrazit při pokojové teplotě. Chcete-li mu vrátit chlebu křupavost, ohřejte jej v troubě.

Rychlé oživení chleba

Pokud máte chléb, který se stal „gumovým“, můžete ho rychle oživit. Krátké opečení v troubě nebo na pánvi dokáže divy a vrací chlebu jeho původní křupavost.

Co dělat s tvrdým chlebem?

Nezoufejte nad tvrdým chlebem. S několika jednoduchými kroky ho můžete znovu oživit a vrátit mu jeho původní chuť a křupavost.

Foto: Shutterstock, zdroje: Masterclass, The Perfect Loaf

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
10 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jiří
Jiří
1 rok

Do plátna nebo utěrek se balil chleba už dávno před druhou světovou válkou , a Ukrajina s tím nemá určitě nic společného milá paní maximálně ještě za první republiky když do ČSR patřila i Zakarpatská Rus a ženy Československých četníků tam uchovávali takhle chléb , asi tak 🤔

Libi
Libi
1 rok

Je to hnus použít Ukrajinu k záchraně chleba.Jsme v České republice a známe jak si uchovat chléb.Ukrajina nás v 1968 okupovala ! Už všichni zapomněli?

Vincenc
Vincenc
1 rok

A co když potřebuji, aby naopak něco ztvrdlo. Někdy je to k vzteku.

Stanislava
Stanislava
1 rok

… jakože, když se v nadpisu a článku objeví slovo Ukrajina, tak má pisatel bonus za článek, nebo nějaké plusy…
Opravdu už je to až hloupé, jo a mimochodem takto uchovávala moje babička chléb už před 50 lety, kdy ho i sama pekla, každou sobotu …

Matyma
Matyma
1 rok

Staré časy se vrací.Ukrajina náš vzor!

Antonin
Antonin
1 rok

Tento takzvaný fígl používám už několik let.. autorka je asi trochu mimo ,když to dává jako ukrajinský recept. Ale chápu ,že když to tak napíše ,dostane větší honorář.

Marobarva
Marobarva
1 rok
Reply to  Antonin

👍👍👍🤣🤣🤣

Alex
Alex
1 rok
Reply to  Antonin

Bohužel, je to tak ..🙏

R.Štěrba
R.Štěrba
1 rok
Reply to  Antonin

No jo,no. Místo toho, aby se zeptala babičky nebo nějakého jiného seniora poblíž, radši gůglí na internetu 😟…

Hana
Hana
1 rok
Reply to  Antonin

Super odpovědi. Moje babička to také tak dělala. A to byl Čech jak poleno. Žádný Ukrajinec!!