Chléb je v naších končinách základem stravy. Najdete ho v každém obchodě a existuje skutečně nepřeberné množství jeho druhů. Nejdůležitější je ale jeho čerstvost a chuť. Má totiž bohužel tendenci tvrdnout nebo plesnivět. Existuje ale několik osvědčených triků, která vám zajistí, že si ho můžete vychutnávat mnohem déle, než jste zvyklí.
Zvolte správný chléb
Při výběru chleba je základem jeho složení. Snadnější je uchovávat hutnější chleba s pevnou texturou. Naopak dlouhé speciální chleby podléhají rychlé zkáze. Mají totiž tendenci ztvrdnout. K delšímu skladování jsou také vhodné celozrnné výrobky, oproti těm, které jsou tvořeny z bílé mouky.
Osvojte si základy
Je-li vaším cílem skladovat chléb co nejdéle, vyhněte se jeho krájení na plátky. Tím způsobíte rychlejší vysušovaní a tvrdnutí. Pokud se nechystáte chleba rovnou zmrazit, uřízněte si jen to, co potřebujete. Nepoužívejte ani mikrotenové sáčky. Po těch sáhněte pouze v případě, že chcete chléb uložit do lednice. Chléb tím ale zbavíte křupavosti.
Nejlepší způsob
Základním způsobem pro uchování tohoto pečiva je jeho zabalení do utěrky nebo do papírového sáčku. Následně ho uložte na suché místo, které by nemělo být ani příliš chladné, ale nemělo by zde být ani příliš velké teplo. Skvělým způsobem je jeho vložení do chlebníku. Vyzkoušejte ale také několik vylepšení. Přiložit můžete jablko rozkrojené na dvě části. Tím zajistíte čerstvost pečiva. Stejně tak působí i brambory, kousek cukru nebo stonek celere.
Zmrazení
Zjistíte-li, že všechen chléb nestihnete zkonzumovat včas, uchovejte ho v mrazáku. Zamrazte pouze dobře zchlazený chléb v pokojové teplotě. Před vložením do sáčku je vhodné ho nakrájet na plátky, usnadníte si tím jeho pozdější rozmrazení. Takto zamrazené pečivo stačí vyndat krátce před tím, než ho budete chtít sníst. Chléb si můžete v sáčku rozmrazit na topení, nebo ho z něj vyjmout a nechat ho na vzduchu rozpustit.
Foto: Shutterstock, zdroj: Astuces de grand mere
To už vím dávno už to dělám dva roky
A ten trik prozradíte, nebo jako obvykle ne?