Pampelišková káva je pro mnoho lidí jednou velkou neznámou. A to je škoda, protože kromě skvělé chuti má na naše tělo pozitivní vliv. Rozhodně neplatí, že by se pampelišková káva objevovala v jídelníčku pouze veganů, kteří se soustředí na rostlinnou stravu. Pokud vás zajímá zdravý životní styl nebo zkrátka jen chcete vyzkoušet něco nového, je dnešní článek určený právě vám!
Co je pampelišková káva?
Pampelišková káva je vlastně zdravá náhražka kávy. Svou chutí připomíná klasického turka (tureckou kávu), pro zdraví je ale přínosem. Vyrábí se z kořene pampelišky, výroba přitom není vůbec složitá a hravě si pampeliškovou kávu zvládnete vyrobit sami doma. Kromě toho, že docela dobře chutná a na rozdíl od klasické kávy není pro náš organismus takovou přítěží, má na naše zdraví více pozitivních účinků.
Pozitivní účinky pampeliškové kávy na naše zdraví:
- napomáhá při překyselení organismu
- má pozitivní vliv na činnost srdce
- pyšní se protizánětlivými účinky
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
- napomáhá při očistě střev
- podporuje činnost lymfatického systému
- podporuje redukci hmotnosti
- slouží jako prevence vzniku rakoviny
- podporuje správnou činnost jater
- pomáhá při léčbě akné a ekzémů
- podporuje zažívání a trávení
Jak si pampeliškovou kávu vyrobit
Jak jsme již zmínili o pár řádků výše, výroba pampeliškové kávy není příliš složitá. Můžete si již připravenou kávu koupit v obchodě – najdete ji v krámcích se zdravou výživou, možná i v některé z lékáren. Pokud si ji ale vyrobíte sami, daleko více si pití užijete.
Postup výroby pampeliškové kávy
Pro výrobu potřebujete kořeny, které nasbíráte prakticky kdekoli, kde pampelišky hojně rostou – určitě ale sbírejte daleko od silnice a míst, kde hrozí znečištění rostlin. Kořeny následně důkladně omyjte a nakrájejte na menší kousky. Ty vyskládejte třeba na plech a nechte dostatečně usušit. Usušené kostičky kořene pak namelte a namletou kávu skladujte v uzavřené nádobě.
Vychutnejte si ji po svém
Na pampeliškové kávě si můžete pochutnat přesně tak, jak to máte nejraději – někdo si ji dá klasicky zalitou horkou vodou, kdy opravdu připomíná klasického turka, jiný si ji připraví ve studené podobě, kdy dokáže příjemně osvěžit.