Má trpkou příchuť, ale blahodárné účinky na tělo. Navíc kromě zdravotních přínosů nastartuje hubnutí na plné obrátky. Obsah cenných látek rebarboru mění na ovoce, které si poradí s kilogramy navíc.
Rebarbora
Přestože se rebarbora považuje za zeleninu, v Evropě a Severní Americe se často připravuje spíše na sladko, jako ovoce. Její stonek má jen 11 kalorií, přesto obsahuje téměř 1 gram vlákniny a 20 % doporučené denní dávky vitaminu K, jak se píše na healthline.com. Navíc podporuje spalování tuků, což potěší všechny, co chtějí zhubnout a vláknina z rebarbory vám pomůže snížit vysoký cholesterol.
Ve studii, které se zúčastnilo 83 lidmi lidí s aterosklerózou neboli onemocněním tepen se u těch, kterým bylo podáno 23 mg extraktu ze sušené rebarbory během 6 měsíců, došlo k značně významnému snížení cholesterolu a zlepšení funkce cév.
Pálí tuky a je zásobárnou prospěšných látek
Rebarbora navíc vyniká obsaženým množstvím minerálů, vitamínů, organických sloučenin a dalších živin. Kromě zmíněné vlákniny obsahuje i bílkoviny, vitamin C, vitaminy skupiny B, vápník, mangan nebo třeba hořčík, který nám dodává energii a podporuje zdraví srdce.
Hlavní účinky rebarbory
- posiluj imunitní systém
- detoxikuje organismus
- podporuje hubnutí
- působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním
- snižuje hladinu škodlivého cholesterolu
- snižuje vysoký krevní tlak
- podporuje metabolismus
Jak konzumovat rebarboru
Rebarborové stonky můžete dusit a podávat s bramborem nebo bramborovou kaší, ale třeba i s oblíbenými cereáliemi. Rebarborové stonky se dají použít na mnoho způsobů. U nás se používají zejména do dezertů a používají se k výrobě marmelády. Každopádně se při hubnutí raději držte přípravy pokrmů s rebarborou s přidaným nízkým obsahem cukru. Rebarbora obsahuje velmi málo kalorií, tak si je do ní zbytečně nepřidávejte. Obsahuje navíc dostatek vlákniny, který vám značně může pomoci nejen při hubnutí.
Foto: Shutterstock, zdroje: WebMD, healthline.com