Kdo z nás by nechtěl mít rychle uvařený oběd nebo večeři? Pozor však na spěch při rozmrazování masa. Špatně rozmražené maso může způsobit i otravu. Jak správně rozmrazovat?
Proč maso zamrazit
Samozřejmě nejlepším postupem je zpracovat maso čerstvé, a to dokonce ve stejný den, jako jej zakoupíte. Nikdo z nás si ale neumí představit, že by se vydal do obchodu každý den. Proto přichází ke slovu mrazení masa. Nejedná se o žádnou chybu, mrazení brání zkažení potraviny a prodlužuje trvanlivost. Je však nutné postupovat správně při jeho opětovném rozmrazení.
Co nedělat při rozmrazování masa
Často se stává, že potřebujeme přípravu jídla urychlit a neplánujeme předem, z kterého kousku uvaříme. Pak přistupujeme k rychlému rozmrazení v teplé vodě, na slunci, topení či v mikrovlnné troubě. Ani jeden postup není správný. Správně není ani to, když maso necháte zvolna rozmrznout v pokojové teplotě položené na kuchyňské lince.
Teplé prostředí okamžitě aktivuje bakterie, které se v mase nacházejí, k činnosti. V mase se může vyskytnout i malé množství plísní nebo houby. Teplo spouští přirozený rozklad a množení.
Špatně rozmrazené maso poškozuje zdraví
Nemůžeme si být jisti, že v daném kousku masa není žádný výskyt škodlivých bakterií. Proto je nutné přistupovat k rozmrazování opatrně a následně provést tepelnou úpravu. Zčásti zkažené maso způsobuje žaludeční obtíže, ale nejsou vyloučeny ani otravy jídlem.
Jak správně maso rozmrazovat
Jak vyplývá z uvedených chyb při rozmrazování je logické, že zůstává jediná správná cesta. Maso předem umístit do lednice a rozmrazovat pozvolna v lednici. Vhodná doba pro rozmrazování je během noci, kdy se lednice málo otevírá, ačkoliv jsou domácnosti, kde toto pravidlo neplatí. I tam je rozmrazování v lednici nejlepší řešení.
Větší kusy bez nakrájení však potřebují k rozmrazení i 24 hodin, neobejdete se bez pečlivého plánování vaření.
Rozmrazování s plnou lednicí
Mnoho z nás si zoufá, že velký kus masa nemá v lednici na rozmrazení kam uložit. Také proto, že pod rozmrazovaný kus je třeba umístit ještě objemný tác. Můžete přistoupit k rozmrazování na kuchyňské lince, ale používejte studenou vodu. Maso zcela ponořte, tím zabráníte pronikání vzduchu do masa. Vodu několikrát vyměňte.
Rozmrazit a zmrazit
Obecné doporučení říká, že po rozmrazení není možné maso znovu zmrazit. Opětovné zmrazení si můžete dovolit u hovězího masa s výjimkou mletého masa. Pouze však v případě, kdy jste maso rozmrazili v lednici.
Poslední doporučení je jen připomenutí základních hygienických pravidel. Po manipulaci s masem si vždy pečlivě umyjte ruce.
Foto: Pixabay