Dnes bychom vám rádi představili recept na brambory, který možná ještě neznáte. A tohle vaření bude i zábava – připravte si kladivo, budeme rozbíjet!
Kladivo v kuchyni
Připravte si brambory – důkladně je omyjte, ale budete je vařit vcelku a se slupkou. Vzhledem k tomu, že je budete konzumovat i se slupkou, jsou na to vhodné především mladé brambory. Dejte je do hrnce s vodou, přiveďte k varu a vařte asi čtvrt hodiny.
Poté je slijte a nechte zchladnout. Mezitím si můžete rozetřít česnek a smíchat ho s olivovým olejem, směs můžete nechat jen česnekovou, nebo dochutit nějakými čerstvými bylinkami.
Na plech či pekáč rozprostřete pečicí papír a na něj vyskládejte brambory. Nyní přijde čas na kladivo. (Můžete použít klidně paličku na maso nebo cokoli podobného, ale s kladivem je to tak nějak větší legrace). Do každé jednotlivé brambory uhoďte tak, aby se rozpadla na jakousi zmačkanou placku.
Jdeme péct!
Rozbité bramborové placky osolte a opepřete a potřete směsí z olivového oleje. Dejte zapéct do trouby na 230 °C, zhruba 10-15 minut. Poté placky obraťte, znovu potřete a nechte dopéct.
Aby byla chuť dokonalá, můžete je na závěr zastrouhat parmezánem nebo jiným sýrem a nechat ještě pár minut v troubě.
Jen tak, jako příloha nebo do salátu
Takto připravené brambory jsou naprosto skvělé i samotné. Obzvlášť, pokud jste je dochutili nějakými chuťově zajímavými bylinkami, můžete je klidně podávat jako samostatnou večeři.
Stejně tak se budou hodit jako originální příloha takřka k čemukoli – k masu, k rybě, k smaženému sýru nebo třeba i grilované zelenině.
Můžete s nimi vyrobit třeba i netradiční bramborový salát: smíchejte vařená vejce s majonézou, nadrobno nakrájenou cibulkou a jarní cibulkou a přidejte takto upečené bramborové placky. A opět – salát můžete jíst samostatně i jako přílohu.
Výhodou této úpravy brambor je její obrovská variabilita – můžete je použít do desítek receptů.
Foto: Shutterstock
Vracíme se o 100 let nazpět.