Cibule je nedílnou součástí kuchyní po celém světě. Její specifická chuť a aroma jsou nezbytné pro mnohé recepty. Ačkoli se mnozí snaží krájení cibule vyhnout kvůli štiplavému odéru, existuje několik metod, jak si tento proces usnadnit a zrychlit.
Vyzkoušejte škrabku
Zatímco většina z nás má ve zvyku používat k nakrájení cibule nůž, škrabka je vynikající alternativou. Jak to funguje? Odstraňte vnější slupku cibule a položte ji na pracovní desku. Pak do cibule zapíchněte vidličku tak, aby svírala s cibulí pravý úhel. Následně s škrabkou začněte cibuli krájet. Díky této metodě získáte plátky přesně podle svého gusta, ať už tenké nebo silnější.
Jak předejít slzení při krájení
Slzení je nejčastějším nepřítelem při krájení cibule. I tomu ale můžete snadno předejít. Uchovávání cibule v lednici nebo mrazáku před krájením může snížit množství enzymů uvolňujících se při krájení. Pokud jste na časovém presu, jednoduše namočte cibuli do studené vody. Alternativními metodami je použití ochranných brýlí nebo dobré větrání místnosti.
Když už nůž, tak ostrý
Pokud se rozhodnete přece jen pro nůž, měl by být řádně nabroušený. Ostrý nůž zničí méně buněk cibule a tím se sníží množství uvolněných enzymů. Kromě toho s ostrým nožem je proces rychlejší a bezpečnější. Zatímco tupý nůž může snadno sklouznout a způsobit zranění, ostrý nůž poskytuje lepší ochranu.
Alternativní nástroje pro dokonalé plátky cibule
V dnešní době se na trhu objevují stále nové kuchyňské nástroje, které mají za cíl usnadnit a zpříjemnit vaření. Pokud hledáte alternativy k noži či škrabce, určitě vyzkoušejte cibulový kráječ. Jedná se o kompaktní nástroj s řadou ostří, který dokáže rychle a rovnoměrně nakrájet cibuli na plátky či kostičky s minimálním úsilím. Některé modely dokonce obsahují zásobník na cibuli, takže vám šťáva z cibule neunikne na pracovní desku.
Foto: Shutterstock, zdroje: Good Housekeeping, Masterclass