Bábovka s odpolední kávou v neděli – to je to pravé ořechové. Její příprava není příliš náročná, ale občas se nám ji nepodaří vyklopit. Stává se to všem, i zkušeným cukrářům nebo cukrářkám. Čím vším můžeme formu vymazat?
Vymažeme sádlem nebo ztuženým tukem
Na výběr máme několik variant. Jako jedno z nejlepších řešení se nabízí sádlo, které je, dá se říct, velmi mastné, a stačí ho použít méně. Některým lidem vadí jeho specifická vůně, proto můžeme sáhnout i po ztuženém tuku typu omega. Má podobné vlastnosti jako sádlo, a navíc je ekonomicky výhodné.
Dále jde použít máslo nebo margarín. Můžeme vzít malý zbytek másla od snídaně a rovnou i s alobalem vymazat formu. Máslo se ale nedoporučuje na bábovkové formy, protože se rádo přepaluje, a tím pádem se pak těsto snáze připeče k formě.
Zdravé obdoby sádla
Zdravá obdoba ztuženého tuku je kokosový olej, který se dá se koupit také neparfemovaný. Je odolný proti oxidaci, a proto ho můžeme použít na pečení a smažení. Malé množství neuškodí naši linii, obsahuje totiž pouze přírodní tuky.
Pokud jsme u zdravé výživy, v neposlední řadě stojí za zmínku ještě ghí neboli přepuštěné máslo. Naši předkové běžně přepouštěli máslo, aby dlouho vydrželo, a k tomu ho tímto způsobem zbavili cholesterolu. Ghí nám vznikne, pokud máslo necháme déle svařit. Ztmavne a dostane oříškovou příchuť.
Vysypeme jakoukoli moukou
Ať už si vybereme cokoli, nejdůležitější je formu pečlivě vymazat. Dáme si pozor na všechny záhyby a každé místo pokryjeme radši o něco silnější vrstvou tuku buď rukama, anebo mašlovačkou. Právě pokud některá místa vynecháme, bábovka nám nemusí jít dobře vyklopit, protože tvrdošíjně přilne k formě.
Nakonec formu vysypeme strouhankou nebo krupicí. Použít můžeme rovněž polohrubou a jemnou mouku, kokos nebo mleté oříšky. Kokos má často konzistenci hoblinek, a tudíž nám ve výsledku vznikne tvrdá krusta. Na trhu však najdeme i ten jemně namletý.
Foto: Shutterstock