Už nějakou dobu se ví o tom, že některé čaje mají velmi blahodárné účinky na zdraví, a to až nečekaně silné. Pochopitelně je není možné očekávat ihned, ale jde o důsledek dlouhodobého pití takových čajů. Ty se pak odvděčí účinky, které by si přál asi každý. Čínští lékaři a vědci teď odhalili skvělý efekt běžného čaje, který podle nich chrání před mozkovou mrtvicí a infarktem.
Lidé po zeleném čaji žijí déle
Pravidelné pití zeleného čaje prospívá zdraví a výrazně snižuje riziko vzniku mozkové příhody a infarktu. Když ho budete pít třikrát denně, předejdete těmto civilizačním onemocněním, tvrdí čínští vědci. Výzkum byl zveřejněn v evropském časopise Preventive Cardiology.
K tomuto výsledku dospěli vědci z Číny, kteří sedm let sledovali zdravotní stav více než 100 tisíc lidí, kteří nikdy neměli rakovinu, infarkt ani mozkovou příhodu. Zjistili, že skupina pozorovaných, která pila čaj pravidelně, žila v průměru o 1,26 roku déle, než lidé, kteří čaj nepili. Jeho konzumenti čelí o 22 procent nižšímu riziku, že zemřou na srdeční příhodu nebo mrtvici.
U těch, kdo upřednostnili černý čaj, vědci nepozorovali žádné významné výhody. Podle nich byl zelený čaj jediným druhem, který měl účinek na zdraví.
Jak dodala, aby měl příznivé účinky na zdraví lidí, je třeba ho konzumovat dlouhodobě. Doktor Xinyan Wang a jeho kolegové uvedli, že jedním z důvodů, proč má čaj blahodárné účinky je fakt, že obsahuje polyfenoly, které obsahují antioxidanty.
Důležitá je i forma čaje
Polyfenoly se přirozeně vyskytují v ovoci a zelenině a předpokládá se, že jsou schopny zastavit nebo opravit poškození buněk, regulovat hladinu cukru v těle a udržovat zdravou tělesnou hmotnost. Podle vědců chrání před srdečními chorobami, vysokým krevním tlakem a vysokým cholesterolem. Zelený čaj může být obzvláště prospěšný, protože není fermentován jako černý čaj, což je proces, díky kterému mohou být antioxidanty méně účinné.
Nejrozšířenější skupinou antioxidantů jsou flavonoidy, přičemž v zeleném čaji se nacházejí také katechiny. Ty jsou zdraví prospěšné. Chrání srdce, nervovou soustavu, bojují s nadváhou, pomáhají cévám i játrům. Lidé, kteří ho pijí, jsou méně ohroženi vznikem rakoviny a diabetu 2. typu.
“Musíme si uvědomit, že samotné pití čaje nezlepší naše zdraví, je to jen další nástroj, který pomáhá udržet tělo v rovnováze. Nemůžeme nadále jíst jídla s vysokým obsahem tuků, žít sedavý způsob života a očekávat, že čaj vyřeší všechny naše problémy,“ konstatoval doktor Wang.
Zjištění o zeleném čaji zaujalo také dietoložku Jodie Relfovou, podle které vědci nezmiňují, v jaké formě je třeba čaj konzumovat, což je přitom velmi důležité. “V Číně mají ve zvyku používat sypaný čaj, nikoliv čajové sáčky, jako v západních zemích. Právě tato skutečnost může mít zásadní vliv na zdravotní výhody čaje,” uvedla lékařka, která také zdůraznila, že v Číně není pití čaje jen o zahnání žízně, ale je jakýmsi odpočinkovým rituálem, který do života vnáší klid a rovnováhu.
Foto: Shutterstock, zdroj: Escardio.org