Cizrna patří mezi luštěniny, kterým se pro jejich pověstný nadýmavý efekt většina lidí vyhýbá a vědomě je vyřazuje ze svého jídelníčku. I když se dá nadýmavosti často poměrně snadno předcházet, možná i vy patříte k lidem, pro které jsou luštěniny obecně tabu a pokud nemusíte, dobrovolně si na nich nepochutnáte. My jsme ale toho názoru, že cizrna do zdravého jídelníčku patří a že v něm má své čestné místo. V následujících řádcích vám vysvětlíme, proč tomu tak je.
Co je cizrna?
Jak jsme již zmínili na začátku dnešního článku – cizrna je luštěnina spadající do čeledi bobovitých a zároveň je úžasným důkazem toho, že doslova za pár kaček lze vytvořit pokrm, který bude pro naše zdraví velkým přínosem. Její historie údajně sahá až do doby před neuvěřitelnými 7000 lety a za místo původu je označováno dnešní jihovýchodní Turecko, odkud se nadále rozšířila do východního Středomoří a střední Asie a následně i do celého světa.
Proč by v jídelníčku neměla chybět?
Teď se konečně dostáváme k oněm důvodům, proč by tati luštěnina rozhodně neměla chybět v jídelníčku každého člověka, kterému není jeho zdraví lhostejné, který se chce stravovat vyváženě a tak, aby jeho tělu nic nechybělo.
Důvod první: vysoký obsah cenných látek
Věděli jste, že v cizrně najdete celou řadu pro tělo významných a důležitých látek? Obsahuje například vitamíny A, B, C a E, dále i spoustu minerálů, jako například hořčík, železo, draslík, selen, sodík nebo zinek, nechybí ani tolik prospěšná vláknina, tuky, bílkoviny nebo sacharidy.
Důvod druhý: ideální pro redukční jídelníček
Pakliže se stravujete zdravě a rádi byste shodili nějaké to kilo, pak je sázka na cizrnu vaší sázkou výherní. Společně ještě s dalšími luštěninami se totiž řadí na seznam potravin, které jsou díky nízkému glykemickému indexu vhodnou volbou pro redukční jídelníček.
Důvod třetí: snižuje hladinu cholesterolu
Vysoká hladina cholesterolu v těle může být příčinou celé řady dalších, mnohdy i poměrně vážných onemocnění, takže pokud se před vámi objeví možnost, jak vysoký cholesterol snížit, neměli byste váhat. Skvělým způsobem je konzumace cizrny, o které je známo, že proti vysoké hladině cholesterolu v krvi bojuje a pomáhá jeho množství snižovat.
Důvod čtvrtý: stojí pár korun
Na závěr ještě zmínka o ceně cizrny, která je opravdu nízká, pořídíte jí doslova za babku a vykouzlíte s ní mnoho zajímavých a chutných pokrmů, které určitě stojí za zkoušku.