Dneska lidi kupují čerstvá vejce ze supermarketu a riziko, že někde narazíte na nějaké zkažené, je velmi nízké. Nicméně, stát se to může. Když se vejce dlouho skladuje, objeví se v něm plísně a bakterie a začne se rozkládat. Následky po tom, co sníme zkažené vejce, nebývají nijak závažné. Jak poznáme, že se vejce zkazilo?
Jak poznáme zkažené vejce rozklepnutím
Ať už je vejce syrové nebo uvařené natvrdo, spolehlivě ho po rozklepnutí nebo oloupání poznáme podle silného zápachu. Žloutek navíc nebude vevnitř žlutý, ale bude mít jinou barvu – duhovou, zelenou, červenou, načernalou, protože bylo napadeno bakteriemi z rodu Pseudomonas.
Ve žloutku by neměly být ani černé nebo zelené skvrny, protože to poukazuje na infikaci plísněmi, ani by neměl být zbarven do růžova a modra.
Float test
Float test, neboli test plovoucího vajíčka. Někdo se bojí vejce po expiraci rozklepnout. Můžete jednoduše vyzkoušet, jestli vajíčko plave nebo ne. Vejce položíme do misky s vodou. Jestliže se ponoří, jsou zdravá a můžete je bezpečně zkonzumovat. Zkažené vejce plave, anebo hnedka po ponoření vyskočí na hladinu.
Co dělat, pokud sníme zkažené vejce
Přijdeme do kuchyně a narychlo připravíme vajíčka, která zvláštně chutnají nebo páchnou. Prošlo-li vejce tepelnou úpravou, nemusíme se nijak obávat, maximálně nás po tom bude chvíli trochu bolet žaludek nebo dostaneme mírný průjem.
Salmonelóza
Nejnebezpečnější nemocí z vajec je salmonela. Většinou se jí zbavíme dostatečné tepelné úpravy, ale nejčastěji ji chytneme z míchaných vajíček, které jsme chtěli nechat vláčné nebo např. z nedostatečného propečení vaječné zálivky na těstovinách.
Poté, co sníme nakažené vejce, se nám udělá většinou špatně do několika hodin, inkubační doba může být ale až dva dny. Nemoc provází horečky, křeče břicha, zvracení a průjmy. Po zaléčení nemoc během několika dní odejde.
Foto: Shutterstock
Zkažené vejce nesníte – vsadím se, že ne a už vůbec ne napůl syrové…
a to i když ho omylem (což nechápu, protože už při rozklepnutí je vidět a cítit, že je něco hodně špatně) přidáte do čehokoliv. Ani uvařené zkažené vejce se nedá jíst.