Kuchyňské oleje jsou sice jen velmi obtížně nahraditelný, ovšem měli bychom s nimi zacházet velmi opatrně. Přestože jsou samy o sobě spíše neškodné, způsob, jakým s nimi nakládáme, nás může velmi ohrozit. Zejména pokud na něm smažíme, a to ještě nesprávně, můžeme si zadělat na velké problémy.
Přepálený olej je velkým nebezpečím
Studie zveřejněná v časopise Cancer Prevention Research upozorňuje na skutečnost, že přepálený kuchyňský olej je doslova palivem pro rakovinové buňky. V těle může odstartovat nebezpečné biochemické procesy, které urychlují růst některých nádorů a zároveň mohou samy o sobě odstartovat rakovinotvorný proces v těle.
Je třeba si uvědomit, že pokud olej použijeme vícekrát, tedy zahřejeme ho na vysokou teplotu opakovaně, máme co do činění s toxickým koktejlem. Přesto v něčem takovém lidé své pokrmy smaží, aby ušetřili. Neuvědomují si však, že přímo podporují zhoubné procesy v těle. Rovněž dochází ke změně metabolismu lipidů.
Vědci provedli výzkum na myších, u kterých simulovali pokročilé stádium rakoviny prsu. Po týdenní dietě s nízkým obsahem tuku začali jedné skupiny myší do jídla přidávat nezahřátý čerstvý sójový olej, zatímco té druhé dávali přepálený olej. Tuto stravu dostávaly myši po dobu 16 týdnů.
Jednoznačný nález
Jednoznačně se ukázalo, že u v případě myší konzumujících přepálený olej, metastázovaly rakovinové buňky čtyřikrát rychleji v porovnání s těmi, které dostávaly čerstvý olej. V jejich plicích potom vědci našli dvojnásobné množství agresivně rostoucích nádorů. Ty se šířily rychleji a intenzivněji.
Jak výzkumníci upozornili, přepalování tuků vede k nebezpečné chemické reakci. Dochází totiž k rozpadu triglyceridů a oxidaci mastných kyselin, které uvolňují toxický akrolein, jenž má karcinogenní efekt. Některé studie pak tuto látku spojují rovněž s rozvojem aterosklerózy a poškozením srdce. Lidé by se tak pokrmům z přesmaženého oleje měli vyhýbat obloukem. Ostatně, i samotná smažená jídla nejsou pro zdraví zrovna dobrá, i když jsou připravena na čerstvém oleji. Proto je vhodné je obecně omezit.
Foto: Shutterstock, zdroje: Science Daily, Cancer Prevention Research