Co dokáže napáchat obyčejný kuchyňský olej? Palivo pro hrozivé procesy v těle

Kuchyňské oleje jsou sice jen velmi obtížně nahraditelný, ovšem měli bychom s nimi zacházet velmi opatrně. Přestože jsou samy o sobě spíše neškodné, způsob, jakým s nimi nakládáme, nás může velmi ohrozit. Zejména pokud na něm smažíme, a to ještě nesprávně, můžeme si zadělat na velké problémy.

Přepálený olej je velkým nebezpečím

Studie zveřejněná v časopise Cancer Prevention Research upozorňuje na skutečnost, že přepálený kuchyňský olej je doslova palivem pro rakovinové buňky. V těle může odstartovat nebezpečné biochemické procesy, které urychlují růst některých nádorů a zároveň mohou samy o sobě odstartovat rakovinotvorný proces v těle.

Je třeba si uvědomit, že pokud olej použijeme vícekrát, tedy zahřejeme ho na vysokou teplotu opakovaně, máme co do činění s toxickým koktejlem. Přesto v něčem takovém lidé své pokrmy smaží, aby ušetřili. Neuvědomují si však, že přímo podporují zhoubné procesy v těle. Rovněž dochází ke změně metabolismu lipidů.

Vědci provedli výzkum na myších, u kterých simulovali pokročilé stádium rakoviny prsu. Po týdenní dietě s nízkým obsahem tuku začali jedné skupiny myší do jídla přidávat nezahřátý čerstvý sójový olej, zatímco té druhé dávali přepálený olej. Tuto stravu dostávaly myši po dobu 16 týdnů.

Foto: Shutterstock

Jednoznačný nález

Jednoznačně se ukázalo, že u v případě myší konzumujících přepálený olej, metastázovaly rakovinové buňky čtyřikrát rychleji v porovnání s těmi, které dostávaly čerstvý olej. V jejich plicích potom vědci našli dvojnásobné množství agresivně rostoucích nádorů. Ty se šířily rychleji a intenzivněji.

Jak výzkumníci upozornili, přepalování tuků vede k nebezpečné chemické reakci. Dochází totiž k rozpadu triglyceridů a oxidaci mastných kyselin, které uvolňují toxický akrolein, jenž má karcinogenní efekt. Některé studie pak tuto látku spojují rovněž s rozvojem aterosklerózy a poškozením srdce. Lidé by se tak pokrmům z přesmaženého oleje měli vyhýbat obloukem. Ostatně, i samotná smažená jídla nejsou pro zdraví zrovna dobrá, i když jsou připravena na čerstvém oleji. Proto je vhodné je obecně omezit.

Foto: Shutterstock, zdroje: Science Daily, Cancer Prevention Research

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments