Datle mají nejsilnější účinek proti parazitům. Zatočí s kvasinkami, plísněmi, houbami, těžkými kovy, bakteriemi i viry. Skvěle chutnají a jsou velmi výživné.
Datle jíme většinou jen na Vánoce, i když jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, přírodních cukrů a mnoha vitamínů i minerálů. Obsahují však hodně kalorií, proto si dejte pozor na množství. I když jsou nejlepší čerstvé, nejčastěji se konzumují sušené. Můžete je jíst kdykoli bez trávicích potíží. Tělo uvolňuje specifické trávicí enzymy a rozezná i typ potřebných enzymů dle poměru makronutrientů – sacharidů, bílkovin a tuků v jídle.
Na snídani
Sladké datle si dejte na snídani, sacharidy tělo stihne strávit a dostanete do těla i vlákninu, díky které budete sytí delší dobu.
Při pocitu hladu
Datle zaženou vlčí hlad před večeří i po večeři. Spojení vlákniny a cukru umožní pomalejší zvyšování hladiny cukru v krvi. Dejte si je s arašídovým máslem. Tělu dodáte vlákninu, sacharidy a bílkoviny, nebudete mít hlad a budete plní energie.
Před tréninkem
I přes vysoký obsah cukru nezvyšují hladinu cukru v krvi jako mnoho jiných potravin. Obsahují typ pomalu se uvolňujícího sacharidu umožňujícího stálý přísun energie. Dejte si 2 – 4 datle 30 až 60 minut před tréninkem pro dostatek energie a lepší výkon.
Pozitivní vliv datlí
- na zácpu
- dobré na kosti
- regulují krevní tlak
- zlepšují zdraví srdce
- zmírňují zánět
- podporují nervovou činnost
- blahodárně působí na vlasy a pokožku
- pomáhají při problémech se spánkem
Pozor na syndrom dráždivého střeva a intoleranci sacharidů
Pokud vás trápí syndrom dráždivého střeva, datle nejezte, protože máte problém s dostatečným trávením jednoduchých cukrů. U pacientů s intolerancí sacharidů se nestrávené cukry metabolizují bakteriemi tlustého střeva na nasycené mastné kyseliny s krátkým řetězcem, což vede k plynatosti, nadýmání a žaludeční nevolnosti.
Datle nejezte ani po velkém jídle
Datle obsahují hodně vlákniny a trvá delší dobu, než se stráví. Pokud sníte datle po velkém obědě, bude vám těžko, nebude se cítit příjemně a bude vám chybět energie. I když je to vzácné, někteří lidé mohou být citliví nebo alergičtí i na datle. Obsahují cukrový alkohol známý jako sorbitol, který může u některých lidí způsobit průjem.
Foto: Shutterstock, zdroj: healthline.com