Těžko si představit oblíbenější snídaňové jídlo, než jsou právě míchaná vajíčka. Ta totiž dokáží odvést skvělou službu v tom, že vás výborně nasytí a kromě toho si na nich ještě pochutnáte. To pochopitelně jen tehdy, pokud jsou dobře připravená. Musí být krémová, propečená tak akorát a výborně ochucená. To z jednoduchého jídla dělá už docela kumšt.
Velké rozdíly mezi vajíčky
Určitě sami dobře víte, jak moc rozdílná mohou míchaná vajíčka být. Někdy svou porci sotva dokážete dojíst, protože vám prostě nechutnají a lepí se vám na patro, jindy byste si klidně několikrát přidali.
Velkým nešvarem v Česku připravovaných vajíček je to, že jsou velmi často naprosto vysušená. Lidé jakoby se obávali, aby nebyla syrová, a tak je udělají raději skrz naskrz. To je ovšem chyba, míchaná vajíčka mají být trochu tekutá a krémová.
Abyste toho docílili, je třeba je připravovat na mírném plameni. Jako tuk je ideální zvolit máslo. Míchat byste neměli jen tu a tam, nýbrž po celou dobu, pomalu a soustavně. Tím docílíte dokonalé konzistence jídla.
Mezi správné postupy patří také příprava nad vodní lázní. Tam je třeba počítat s tím, že to trvá o něco déle, ale zároveň je menší pravděpodobnost, že vajíčka dočista vysušíte. Obvykle je takto jednodušší dosáhnout toho, aby byla krásně hladká a tekutá, ale zároveň hotová.
Co nesmí chybět
Lidé se při přípravě míchaných vajíček drží starých postupů, které nechtějí ani za nic opustit. Ve světě už jsou ale napřed. Zcela běžně tak do míchaných vajíček přidávají majonézu, která jim dodá fantastickou chuť. Zároveň pak budou vláčnější.
Stačí přitom přidat jednu lžíci majonézy, nemusíte se tedy obávat vlivu na kalorickou hodnotu pokrmu. Dbejte nicméně na to, aby majonéza byla co možná nejkvalitnější. Ideálně ta, kterou si sami vyrobíte doma. Uvidíte, že ten rozdíl ihned poznáte.
Míchaná vajíčka se dají vylepšit celou řadou způsobů. Je třeba si najít ten, který vám vyhovuje. Proto se nebojte experimentovat. Přípravu nad vodní lázní a majonézu už jsme zmínili. Standardní je také přidání šunky. Ovšem osvěžit je můžete také tím, že do nich nastrouháte tvrdý sýr, který se v nich rozpustí a dodá jim vynikající chuť. Pokud jde o koření, překvapivě dobře si tento pokrm rozumí třeba s chilli nebo estragonem.
Foto: Shutterstock
Majonéza je olej a vejce… Vejce tam již jsou, a je tam už máslo… Když chci zhřešit, přidám trošku tekuté šlehačky… tučná tekutina zajistí krémovou konzistenci… a nikdy nezapomenu na čerstvě namletý pepř.
Vajce sa dá robiť na vela spôsobov. Ja mám najradšej na masle,všade dávam rascu,korenie a sol až na tanieri . Nikdy neboli suché a sú asi topka. Keď mám viac času tak viem s cibuľou a droždím alebo slaninkou ale to už je bez masla. Robím na 95% len z prepeličích a chutí to geniálne
PANÍ VÁVROVÁ,PROSÍM,PŘESTAŇTE UŽ S TOU MAJONÉZOU!!! A JDĚTE DO KURZU VAŘENÍ PRO ABSOLUTNÍ ZAČATEČNÍKY!!! ALESPOŇ 2KRÁT!!!
Já si je dělám klasické vajíčka akorát když je na zahradě snytklik nebo petržel tak si ji do toho přidám a este když mám doma slaninu tak taky záleží co je při ruce když pospíchám do práce a pak si este na to dám kečup
Já tam dávám trochu mléka, pak jsou také skvěle krémové. A z koření čerstvý tymián.
Míchaná vejce se dělají zásadně na másle s trochou soli,nic se do nich nepřidává a když je stáhnete včas z ohně,zůstanou vláčný. Není to žádná věda.
Jak si nejvíce vychutnat míchaná tak že jen vejce spetka soli a trochu másla a nic víc. Já osobně sůl i bez soli. V životě by mě nikdy nenapadlo ,,ohřívat či smažit” majonézu s vejci nejsem prase
A co kmín? Trocha kmínu dělá svoje 😋 😋
Připomíná mi to slova klasika: “Vražte tam rovnou střepy! Břidílové.”
Na míchaná vejce je nutný rendlík nebo pánev,kousek másla,kvalitní vejce,vařečka a sůl. Nic víc. A jestli to vy neumíte, nedávejte rady o vaření!
Souhlas! A ještě dodám – potřebuju čas. Protože když ráno spěchám do práce, mám čas tak akorát na kafe a častokrát snídám až v autě – takže míchaná vejce o víkendu a v týdnu je “jen” uvařím.