Svíčková na smetaně je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších jídel české kuchyně. Přesto mnoho kuchařů stále přehlíží jednu klíčovou ingredienci, která je podle známého šéfkuchaře Pohlreicha nezbytná pro dosažení autentické chuti tohoto tradičního pokrmu.
Hlavní ingredience: Hořčice
Pohlreich ve svých receptech často hledá způsoby, jak tradiční jídla oživit a dodat jim nový rozměr. V případě svíčkové na smetaně se rozhodl přidat hořčici. Tento krok může překvapit, ale právě hořčice dodává omáčce výraznější chuť a zvýrazňuje její charakteristický šmrnc.
Význam správného koření
Kromě hořčice, kterou Pohlreich zdůrazňuje jako klíčovou, je pro svíčkovou důležitý výběr a použití správného koření. Nové koření, bobkový list a celý pepř jsou tradičními složkami, které přispívají k její jedinečné chuti. Dále je důležitá technika přípravy – od pečlivého prošpikování masa po postupné dušení zeleniny, které zajistí bohatost a hloubku chuti omáčky.
Role kvalitních surovin
Pohlreich klade důraz také na kvalitu surovin. Používá nejkvalitnější hovězí maso, což je základním kamenem úspěchu jeho receptu. Stejně tak výběr čerstvé a kvalitní kořenové zeleniny má zásadní vliv na celkovou chuť a kvalitu jídla.
Příprava podle Pohlreicha
Kromě hořčice je důležité použít kvalitní suroviny. Svíčková omáčka začíná osmahnutím masa a kořenové zeleniny v másle. Po přidání koření a hořčice Pohlreich peče maso v troubě, čímž zajistí jeho šťavnatost. Poté se zelenina rozmixuje a omáčka se dochutí smetanou, mlékem, solí a citronovou šťávou.
Moderní interpretace klasického receptu
Pohlreichova svíčková na smetaně představuje moderní interpretaci klasického českého receptu. Jeho přístup ukazuje, jak lze pomocí malých změn v receptuře dosáhnout nových dimenzí chuti a zároveň si udržet respekt k tradiční české kuchyni.
Foto: Shutterstock
Vymyslel Ameriku?Už moje babička do svíčkové dávala hořčici.
Proč to přisuzujete Polreichovi..? Ten ještě nebyl ani na světě, když naše babičky tam hořčici dávaly běžně..zase není o čem psát? A to na tom talíři je co, to někdo vyblil a pak fotil,.?
Ta na te druhe fotografii ma moc mrkve a je pekne drcla
No já vždycky poslouchal starý kuchaře, když se hádali zda hořčice ano či ne a vždycky to rozlousknul pan provozní, kterej s klidem přišel a řekl:”Chlapci, když maso stojí za vyliž zadek tak si tam tu hořčici narvěte, ale když Vám kurňa, už seženu to luxusní hovězí, zeleninu atd. tak ty epes rades ingredienc nikdo nebude mrdat hořčicí. “
Patent na to rozhodně nemá..Jsem kuchař a tuto ingrediencí přidávám už 35 let… Není potřeba již vymyslené, vymýšlet a ještě se chlubit jeho prvenstvím….Dejte si raději párek s marmeládou. To je bašta👿
👍👍👍Já sice v ČR vařim jenom 23-24 let a pocházím navíc z Bulharska ale naprosto s Vámi souhlasím
To tedy pan mistr objevil Ameriku. Hořčici do svíčkové přidávám, co jí vařím – 44 let.
Třeba nejste člověk, podle zde obvykle hloupého titulku 😃.
Dovolte mi nesouhlasit 🙂 To paní autorka článku objevila teprve Ameriku a Českou Svíčkovou..,.. Příště nám jako “bonus” sdělí že pan Pohlreich na tu Svíčkovou dá i “brusinkovým terč” a zdobí to šlechačkou….