Co je naprosto nutné přidat do svíčkové, ale lidé to stále netuší? Už to musel nahlas říct sám Pohlreich

Svíčková na smetaně je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších jídel české kuchyně. Přesto mnoho kuchařů stále přehlíží jednu klíčovou ingredienci, která je podle známého šéfkuchaře Pohlreicha nezbytná pro dosažení autentické chuti tohoto tradičního pokrmu.

Hlavní ingredience: Hořčice

Pohlreich ve svých receptech často hledá způsoby, jak tradiční jídla oživit a dodat jim nový rozměr. V případě svíčkové na smetaně se rozhodl přidat hořčici. Tento krok může překvapit, ale právě hořčice dodává omáčce výraznější chuť a zvýrazňuje její charakteristický šmrnc.

Význam správného koření

Kromě hořčice, kterou Pohlreich zdůrazňuje jako klíčovou, je pro svíčkovou důležitý výběr a použití správného koření. Nové koření, bobkový list a celý pepř jsou tradičními složkami, které přispívají k její jedinečné chuti. Dále je důležitá technika přípravy – od pečlivého prošpikování masa po postupné dušení zeleniny, které zajistí bohatost a hloubku chuti omáčky.

Role kvalitních surovin

Pohlreich klade důraz také na kvalitu surovin. Používá nejkvalitnější hovězí maso, což je základním kamenem úspěchu jeho receptu. Stejně tak výběr čerstvé a kvalitní kořenové zeleniny má zásadní vliv na celkovou chuť a kvalitu jídla.

Foto: Shutterstock

Příprava podle Pohlreicha

Kromě hořčice je důležité použít kvalitní suroviny. Svíčková omáčka začíná osmahnutím masa a kořenové zeleniny v másle. Po přidání koření a hořčice Pohlreich peče maso v troubě, čímž zajistí jeho šťavnatost. Poté se zelenina rozmixuje a omáčka se dochutí smetanou, mlékem, solí a citronovou šťávou.

Moderní interpretace klasického receptu

Pohlreichova svíčková na smetaně představuje moderní interpretaci klasického českého receptu. Jeho přístup ukazuje, jak lze pomocí malých změn v receptuře dosáhnout nových dimenzí chuti a zároveň si udržet respekt k tradiční české kuchyni.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
25 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Thomas
Thomas
10 měsíců

Dnešní mor: místo svíčkové udělat zeleninové pyré. Hořčice se tam dává, co pamatuji, ale omáčka se vždy pasírovala. Pak zůstala omáčkou, nestala se zeleninovou kaší. Také je zajímavé přidat trochu tymiánu a jalovce….

Jindřiška
Jindřiška
10 měsíců
Reply to  Thomas

Jedině pasíruji!!! Tymián a jalovec též.

Ilonka
Ilonka
10 měsíců

Vždyť hořčice tam patří. Dělám to celý život. Bez hořčice to není ta správná chuť. A maso pěkně prošpikovat. Dávám i špetku tymiánu a vždy peču v troubě.

Jana
Jana
10 měsíců

A to dělá svíčkovou nebo ptáčky?

Zdvořak
Zdvořak
10 měsíců

Hořčici už přidavalamoje máma v šedesátých létech,nic nového.

Jana
Jana
10 měsíců

Je mi 70, již od své babičky, maminky, přidávám do svíčkové hořčicí! Takže jste objevili Ameriku! Kvalitní maso, zeleninu – někdo by to dělal nebo kupoval “nekvalitní”? Maso bylo “přední, zadní”, prostě na co byly peníze. A už s tím Polhreitem dejte pokoj! Ten neumí normální “rajskou a další”. Pracuje s lososem, nejdražším masem, kořením, apod.

Karel Vaněk
Karel Vaněk
10 měsíců
Reply to  Jana

Přesně tak. Možná je to trochu regionální záležitost. Je mi 87 a do svíčkové ji přidávaly maminka i babička. Není jí tam samozřejmě cítit Ale dělá tu výbornou pikantnost svíčkové. Tak jako existuje spousta variací na zelí tak existuje spousta variací na svíčkovou. Vždycky je to “bašta”😁

Tomáš
Tomáš
10 měsíců
Reply to  Jana

Neobjevili Ameriku, jen nás přiměli kliknout. To je nejen na tomhle obskurním webísku celkem běžná podpásovka, bohužel.

Jana
Jana
10 měsíců

Milí zlatí pan šéfkuchař objevil Ameriku! V normách teplé kuchyně horčice je uvedena

Sam Moravský kreativní komentator
Sam Moravský kreativní komentator
10 měsíců

Já tam dávám v takovém sítku nebo se dá použít i fáček špetka tymiánu, hořčici tam může dát jenom šeg, co když to rozpálí na grilu, tak máado buď spálený nebo syrový, jak jsme viděli všichni v televizi. Ani to nemohli natočit znovu blbouni.

Eva
Eva
10 měsíců

Svíčkovou jedině s hořčicí a smetanou. Tu dělala moje maminka před xxxx lety. Je vynikající, ale rozhodně to není novinka

Eva
Eva
10 měsíců

Nic nové pod sluncem. Do svíčkové dávala hořtici už moje babička 😋

Tomáš
Tomáš
10 měsíců
Reply to  Eva

Nedávala tam spíš hořčici?

Ivona
Ivona
10 měsíců

Dle starých kuchařek do svíčkové hořčice nepatří, ale přidává se bílé víno. Když nemám tak i červené. Pak je omáčka trošku tmavší. A mléko? To už vůbec né, fuj.

Ilona
Ilona
10 měsíců
Reply to  Ivona

Přesně tak, divím se, že je to od Pohlreicha. Já přidávám hodně tmavý karamel, ten tam patří určitě😉

Kveta
Kveta
10 měsíců
Reply to  Ilona

Ano karamel, ale hořčici?