Co je naprosto nutné přidat do svíčkové, ale lidé to stále netuší? Už to musel nahlas říct sám Pohlreich

Svíčková na smetaně je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších jídel české kuchyně. Přesto mnoho kuchařů stále přehlíží jednu klíčovou ingredienci, která je podle známého šéfkuchaře Pohlreicha nezbytná pro dosažení autentické chuti tohoto tradičního pokrmu.

Hlavní ingredience: Hořčice

Pohlreich ve svých receptech často hledá způsoby, jak tradiční jídla oživit a dodat jim nový rozměr. V případě svíčkové na smetaně se rozhodl přidat hořčici. Tento krok může překvapit, ale právě hořčice dodává omáčce výraznější chuť a zvýrazňuje její charakteristický šmrnc.

Význam správného koření

Kromě hořčice, kterou Pohlreich zdůrazňuje jako klíčovou, je pro svíčkovou důležitý výběr a použití správného koření. Nové koření, bobkový list a celý pepř jsou tradičními složkami, které přispívají k její jedinečné chuti. Dále je důležitá technika přípravy – od pečlivého prošpikování masa po postupné dušení zeleniny, které zajistí bohatost a hloubku chuti omáčky.

Role kvalitních surovin

Pohlreich klade důraz také na kvalitu surovin. Používá nejkvalitnější hovězí maso, což je základním kamenem úspěchu jeho receptu. Stejně tak výběr čerstvé a kvalitní kořenové zeleniny má zásadní vliv na celkovou chuť a kvalitu jídla.

Foto: Shutterstock

Příprava podle Pohlreicha

Kromě hořčice je důležité použít kvalitní suroviny. Svíčková omáčka začíná osmahnutím masa a kořenové zeleniny v másle. Po přidání koření a hořčice Pohlreich peče maso v troubě, čímž zajistí jeho šťavnatost. Poté se zelenina rozmixuje a omáčka se dochutí smetanou, mlékem, solí a citronovou šťávou.

Moderní interpretace klasického receptu

Pohlreichova svíčková na smetaně představuje moderní interpretaci klasického českého receptu. Jeho přístup ukazuje, jak lze pomocí malých změn v receptuře dosáhnout nových dimenzí chuti a zároveň si udržet respekt k tradiční české kuchyni.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
25 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Thomas
Thomas
8 měsíců

Dnešní mor: místo svíčkové udělat zeleninové pyré. Hořčice se tam dává, co pamatuji, ale omáčka se vždy pasírovala. Pak zůstala omáčkou, nestala se zeleninovou kaší. Také je zajímavé přidat trochu tymiánu a jalovce….

Jindřiška
Jindřiška
8 měsíců
Reply to  Thomas

Jedině pasíruji!!! Tymián a jalovec též.

Ilonka
Ilonka
8 měsíců

Vždyť hořčice tam patří. Dělám to celý život. Bez hořčice to není ta správná chuť. A maso pěkně prošpikovat. Dávám i špetku tymiánu a vždy peču v troubě.

Jana
Jana
8 měsíců

A to dělá svíčkovou nebo ptáčky?

Zdvořak
Zdvořak
8 měsíců

Hořčici už přidavalamoje máma v šedesátých létech,nic nového.

Jana
Jana
8 měsíců

Je mi 70, již od své babičky, maminky, přidávám do svíčkové hořčicí! Takže jste objevili Ameriku! Kvalitní maso, zeleninu – někdo by to dělal nebo kupoval “nekvalitní”? Maso bylo “přední, zadní”, prostě na co byly peníze. A už s tím Polhreitem dejte pokoj! Ten neumí normální “rajskou a další”. Pracuje s lososem, nejdražším masem, kořením, apod.

Karel Vaněk
Karel Vaněk
8 měsíců
Reply to  Jana

Přesně tak. Možná je to trochu regionální záležitost. Je mi 87 a do svíčkové ji přidávaly maminka i babička. Není jí tam samozřejmě cítit Ale dělá tu výbornou pikantnost svíčkové. Tak jako existuje spousta variací na zelí tak existuje spousta variací na svíčkovou. Vždycky je to “bašta”😁

Tomáš
Tomáš
8 měsíců
Reply to  Jana

Neobjevili Ameriku, jen nás přiměli kliknout. To je nejen na tomhle obskurním webísku celkem běžná podpásovka, bohužel.

Jana
Jana
8 měsíců

Milí zlatí pan šéfkuchař objevil Ameriku! V normách teplé kuchyně horčice je uvedena

Sam Moravský kreativní komentator
Sam Moravský kreativní komentator
8 měsíců

Já tam dávám v takovém sítku nebo se dá použít i fáček špetka tymiánu, hořčici tam může dát jenom šeg, co když to rozpálí na grilu, tak máado buď spálený nebo syrový, jak jsme viděli všichni v televizi. Ani to nemohli natočit znovu blbouni.

Eva
Eva
8 měsíců

Svíčkovou jedině s hořčicí a smetanou. Tu dělala moje maminka před xxxx lety. Je vynikající, ale rozhodně to není novinka

Eva
Eva
8 měsíců

Nic nové pod sluncem. Do svíčkové dávala hořtici už moje babička 😋

Tomáš
Tomáš
8 měsíců
Reply to  Eva

Nedávala tam spíš hořčici?

Ivona
Ivona
8 měsíců

Dle starých kuchařek do svíčkové hořčice nepatří, ale přidává se bílé víno. Když nemám tak i červené. Pak je omáčka trošku tmavší. A mléko? To už vůbec né, fuj.

Ilona
Ilona
8 měsíců
Reply to  Ivona

Přesně tak, divím se, že je to od Pohlreicha. Já přidávám hodně tmavý karamel, ten tam patří určitě😉

Kveta
Kveta
8 měsíců
Reply to  Ilona

Ano karamel, ale hořčici?