Míchaná vajíčka jsou stálicí na českých i světových snídaňových stolech. Skvěle totiž zasytí a většina lidí si na nich ráda pochutnává. Ovšem to samozřejmě platí jenom o těch dobře připravených míchaných vajíčkách – krémových, tak akorát propečených a dobře dochucených. Jak jejich chuť a konzistenci ještě zlepšit? Máme pro vás jeden trik.
Sušená, nebo krémová
V mnoha českých domácnostech se míchaná vajíčka z nějakého důvodu připravují dost vysušená a zbytečně moc tepelně upravená. Přitom lehce tekutá a krémová konzistence se k vajíčkům hodí mnohem lépe.
Aby byla míchaná vajíčka opravdu chutná, měla by se připravovat na mírném plameni a na másle. Míchání, které má tenhle pokrm ve svém názvu, by mělo probíhat soustavně a pozvolna po celou dobu přípravy pokrmu.
Také můžete vyzkoušet připravovat míchaná vajíčka nad vodní lázní – trvá to o něco déle, ale máte jistotu, že je nevysušíte a že si zachovají lehce tekutou a hladkou strukturu.
Přidejte lžíci majonézy
Aby byla vajíčka ještě krémovější, můžete do nich přidat lžíci majonézy. Rozmíchejte ji do vajíček, která už se smaží. Díky ní budou mnohem vláčnější a získají i výjimečnou chuť.
Samozřejmě je dobré myslet na to, aby byla majonéza co nejkvalitnější – úplně nejlepší je samozřejmě ta domácí.
Jde o malou drobnost, ale na celkové chuti i konzistenci vajíček to bude ve finále opravdu hodně znát.
Čím dalším vylepšit míchaná vajíčka
Většina lidí má svůj oblíbený recept na vajíčka. Už jsme zmiňovali možnost připravit je nad vodní lázní. Také do nich můžeme pro jemnější chuť přimíchat trochu smetany nebo mléka. Oblíbené je nakrájet do nich trochu slaniny nebo je třeba zastrouhat tvrdým sýrem, který se v nich krásně rozpustí (podobně dobře bude fungovat i kousek hermelínu a parmazánu).
Experimentovat můžeme i s kořením: už jste do míchaných vajíček někdy zkoušeli přidat estragon nebo chilli koření?
Foto: Shutterstock
Davám do nich,nejaky salám jedno jaky,majoranku,trochu chili i cervené pariky .
100 lidi 100 chuti
Sto lidí, sto chutí. Každému chutná něco jiného.
Asi by som sa pozvracala, keby mi niekto pripravil polosurovu praženicu.
Správná vaječina není “polosurová”, i když to tak na té fotce vypadá.
Mně by zas děda nejedl upražený vaječný beton, jak někteří lidé vaječinu dělají a já bych to sice snědla, ale 🙁
A vy nejíte ani vajíčka naměkko?
Nebu přece jíst syrová vajíčka. Ještě bych se nakazil tou Salmonelózou.
Můj děda mě naučil přidávat plnotučnou hořčici… Nedělám jinak..👍
Aj ja robievam s horčicou alebo so syrokrémom
Do Vajíček se dává vždy co dům dal např: míchaná vajíčka s medvědím česnekem (hodně), namočené vločky vymačkat cibule+vajíčka, cibule+všechna zelenina co je doma +vajíčka, cibule+vajíčka rozmíchat s 1/2 droždí, mražená zelenina a cibule+vajíčka, vyšleháme 3 bílky, snich chvíli na pánvi a pak vložit 3 žloutky= ňamka. Atd atd atd……… Tak vidíte jak je to jednoduché a to jsem mužský
A za stálého míchání zvolna vyléváme do záchodu… 😀
👍👍👍😅
Vajíčka na jakkýkoli způsob miluji a bez nich bych se nenasnídal. Ale jedna vzpomínka na vaší kombinaci vejce – droždí z dětství: matka do mne neustále cpala drožďovou pomazánku (vejce,cibulka, droždí). Bylo to hnusné, ale nedala se obměkčit. Až do té doby, kdy jsem jí kompletně poblil kuchyň kolem dokola. Do večera měla co uklízet a byl klid! 😅😅
Dal bych tam i sodu…pro jistotu
Míchana vejce dělam velmi pomalu přidam šunku sůl pepř a velmi jemně promíchávám a pak zasypu sýrem výborné eidem 30
Stejně tyk dělam volské oko vynikající možne trošku chili nebo kari a je to a topinku k tomu a pomazat cesnekem výborné
To nejsou míchaná vajíčka ale humus. Vaječina se dělá na špeku a cibuli.
Majonézu do vaječiny 😀 Bože, do čehos to dušu dal!
S těmi vajíčky,to někdo vymyslel žárovku. Nebo potkal prababičku.
Tím nemyslím tu majonézu,fakt. Ale jemnou přípravu. To se ví už dávno. Přidávat se dají různé věci. A když to byl špek,cibulka,vždy nechala rendlík trochu zchladnout,aby se vajíčka dělala zvolna. 🍀
Souhlas – příprava vaječiny je alchymie – můj děda říkal, že dobrá kuchařka se pozná i podle toho, jak umí udělat vláčnou vaječinu 🙂
ta majonéza ve vaječině je pro mně strašná představa.
Vždyť majonéza jsou jen žloutky a olej, takže totéž, co už na pánvi michate.
Proč?vždyť majonéza jsou vaječné žloutky