Vajíčka se dají připravovat na mnoho způsobů, přičemž prakticky všechny jsou velmi chutné. Záleží jen na preferencích. Někdo si oblíbí míchaná vejce a jiný zase třeba volské oko, odborně sázené vejce. Ačkoliv nějakým způsobem tyto pokrmy, konzumované hlavně ke snídaně, zvládne připravit prakticky každý, neznamená to ještě, že budou opravdu dobré, respektive, že dokáží naplnit svůj potenciál, který je velký. Co dokáží zkušení profesionálové třeba s volskými oky, to je paráda.
Chce to správný přístup
Většina lidí si však volské oko tímto způsobem nevyšperkuje a je ráda, že ho dokáže z pánve sundat ještě předtím, než se zcela propeče a není tak chutné. Přitom stačí pár drobností a může to být úplně jiný zážitek, na který se budete doslova těšit.
Sázená vejce vyžadují velmi precizní načasování. Desítky vteřin jsou zde celá věčnost a mohou konzistenci vejce dočista změnit. Stává se, že žloutek je v tekutém stavu, zatímco bílek už je bohužel sražený. Zažili jste jistě i to, když se žloutek srazí rychle a bílek se k pánvi přichytí.
S těmito problémy se pochopitelně při přípravě volského oka setkalo značné množství lidí a někteří z nich si dali tu práci, že vyzkoušeli, co by jim v přípravě mohlo pomoci. Skutečně našli řešení, které však většina lidí stále nezná. Každopádně, výsledek je skvělý. Bílek se kvalitně propeče a žloutek zůstává tekutý, tak jak by měl být.
Fantastická chuť
Po chuťové stránce je to pak něco úplně jiného než volské oko připravené bez většího plánu a invence. Možná si teď říkáte, že příprava bude složitá, avšak není to tak. Vlastně probíhá zcela standardně, jen je potřeba přidat jednu surovinu, na kterou se ale obvykle zapomíná. Nejde přitom o nic jiného než o vodu.
Ne, opravdu vodu nebudeme přidávat místo oleje či tuku, který používáte. To by se skutečně nepovedlo. Kdy ji tedy přidat? Inu, ve chvíli, kdy je zřejmé, že bílek začíná na pánvi měnit konzistenci a tuhne. Potom přilijte trochu vodu a následně už pokračujte tak, jak jste zvyklí.
Přidaná voda ztlumí sílu pečení a jakoby na chvíli promění efekt na vaření v páře. Výsledkem je potom krásně udělaný bílek a úžasně vláčný žloutek.
Důležité je nicméně nepřidat vodu hned na začátku. Začněte smažením výhradně na oleji nebo zvoleném tuku. Vodu přidejte až v momentě, kdy bílek již není průhledný. Abyste podpořili efekt páry na sázená vejce, přiklopte pánev pokličkou.
A jak poznat, že už je volské oko hotové? Všímejte si tenké bílé vrstvy, která se vytvoří na povrchu žloutku. Pak je třeba sundat je z plamene a servírovat.
Foto: Shutterstock